23948sdkhjf

3D-printerna ska hjälpa forskarna att utveckla framtidens lättviktsdelar

Ny avancerad 3D-printer har invigts på Örebro universitet. 3D-printern ska hjälpa forskarna att utveckla lättviktsdelar till maskiner och fordon.

Ett helt nytt 3D-printlabb står klart på Örebro universitet. Med hjälp av återvunnen polyamid ska den industriella 3D-printern skriva ut olika komponenter,  bland annat olika delar till fordon.

– Nu har vi möjlighet att testa egna idéer snabbare. Det är en stor vinst, säger Niclas Strömberg, professor i maskinteknik vid Örebro universitet, i nyheten på deras hemsida.

Genom att använda nya material och metoder för att konstruera delarna blir de mycket lättare än tidigare, och fördelarna är stora. Via att ta fram hållfasta ultralätta delar till fordon sänks både energiförbrukningen och materialkostnader vilket resulterar i att även utsläppen minskar. Delarna kan även skrivas ut direkt på plats vilket innebär att de slipper transporteras långa sträckor och det minskar tiden för dyra produktionsstopp.

Inspirationen till konstruktionerna kommer bland annat från naturen. Ett fågelskelett, till exempel, är både mycket lätt och välfungerande. På samma sätt går det att konstruera maskindelar som klarar tuffa tag, trots att de väger lite.

Region Örebro och Örebro universitet satsar tillsammans drygt två miljoner kronor till projektet, dessutom bidrar även printerföretaget Wematter.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SKF avyttrar verksamhet med 300 anställda
Efterlängtad EMO-mässa efter pandemin
Scania lägger ner tillverkning
Nu kan företag i elområde 3 och 4 söka elstöd
35 miljoner till forskningsprojekt efterfrågade av näringslivet
Tog hem Nobelpriset för robotik
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094