23948sdkhjf

Volvos elektriska lastbilar ska minska Bolidens utsläpp

Volvo Lastvagnar och Boliden startar ett samarbete kring elektrifiering av lastbilstransporter i gruvmiljö.

Boliden ska börja använda batteridrivna lastbilar för tunga transporter under jord. Att använda sig av elektriska lastbilar i gruvmiljön har flera fördelar - de är utsläppsfria och bidrar till en säkrare och tystare miljö.

Boliden har åtagit sig att minska sina CO2-utsläpp med 40 procent till 2030 och för att nå dem krävs det bland annat att transporterna elektrifieras. Samarbetet mellan Volvo Lastvagnar och Boliden innebär att två tunga, eldrivna Volvo-lastbilar ska användas  i Kankbergsgruvan utanför Skellefteå.

– Det här är ett spännande samarbete i en miljö som ställer väldigt tuffa krav. I en gruva är det branta lutningar, tunga laster och fuktig luft som sliter på fordonen. Samarbetet med Boliden kommer ge oss värdefull kunskap om hur eldrivna lastbilar fungerar när de körs under jord, till exempel hur drivlina och batterier påverkas. Minskade koldioxidutsläpp i gruvtransporter gör att även vi minskar våra CO2-utsläpp, eftersom gruvnäringens råvaror används i våra lastbilar, säger Jessica Lindholm, projektledare på Volvo Lastvagnar.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
De är framtidens CAD-konstruktörer
Unga skadas på sommarjobbet – såhär ska du tänka
Inköpschefsindex för industrin sjönk – lägsta nivån på tre år
Ny robotutbildning ska överbrygga kunskapsklyftan
SKF avyttrar verksamhet med 300 anställda
Efterlängtad EMO-mässa efter pandemin

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093