23948sdkhjf

Höga krav på svetsfogen krävde ny teknik

När industriföretaget Fredriksons Verkstad AB fick ett nytt uppdrag, krävde nya svetstekniska utmaningar och ledde till ett gott samarbete med Högskolan Väst och Svetsmaskinservice.

Företaget, som har mer än hundra års erfarenhet i ryggen, är specialister på produktion av stora tankar till livsmedelsindustrin och att tillverka komplexa produkter i rostfritt stål tillhör vanligheterna. Men denna gången dök helt nya utmaningar upp när kunden ville ha hjälp med en ny typ av produkt.

– Det handlar om en stor tank som används för långsiktig lagring av energi från exempelvis vindkraftverk och solpaneler. Tanken fungerar som en avancerad värmeväxlare och har konstruerats av ett innovativt bolag, säger Linus Elf, Production technical manager på Fredriksons.

Linus Elf förklarar projektet med ingående.

– Eftersom tanken är stor och ska innehålla aggressiva ämnen tillverkas den i flera olika legeringar. Det innebär bland annat att kraven på svetsfogarna är mycket höga. Vi förstod i ett tidigt skede att vi behövde använda en ny svetsteknik för vissa svetsfogar, men visste inte vilken som matchade kraven bäst. Vi och vår leverantör Svetsmaskinservice hade tidigare haft kontakt med svetsforskare och forskningsingenjörer på Högskolan Väst i projektet Replab, så det föll sig naturligt att ta kontakt med dem igen.

Där började samarbetet parterna emellan och man började utforska om svetstekniken Force Tig motsvarande kraven. När tekniken satt gjorde Linus och kollegorna tester i samma material som skulle användas i tankarna.

Linus Elf berättar att svetsproverna gjordes på Produktionstekniskt centrum i Trollhättan tillsammans med forskningsingenjören Mattias Igestrand.

– På så vis kunde vi säkerställa hur svetstekniken fungerar för de legeringar som tanken tillverkas i. Vi kom fram till att Force Tig är en robust, snabb och energieffektiv svetsteknik som ger svetsar av hög kvalitet för den här typen av produkt, konstaterar han i pressmeddelandet.

Men det var inte bara ny svetsteknik och svetsutrustning som behövdes. Utan företaget beslutade också att investera i en 700 kvadratmeter stor fabrik i Vadstena för att få plats med den nya produktionslinan för energitankproduktionen. Tillverkningsprocessen är så gott som helt automatiserad och 95 procent av svets- och monteringsarbetet utförs av robotar.

Fabriken invigdes i februari och produktionen är i gång, om än i uppstartsfasen.

– Det här har varit ett omfattande projekt som gett oss mycket kunskap på vägen. Det är en satsning helt i linje med företagets mål att samarbeta med företag och produkter som möter klimatutmaningarna med hållbara tekniklösningar. Eftersom vi har utveckling och tillverkning både i Sverige och Kina kan vi bidra även internationellt inom det området, berättar Reine Eriksson, Key account manager på Fredriksons.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11