23948sdkhjf

Ekonomiskt tufft för många företag när kronan är svag

90 procent av de mest import- och exportintensiva företagen uppger att den svaga kronan ökat inköpskostnaderna, visar en undersökning som Swedbank gjort.

Hälften av de tillfrågade inköpscheferna menar att lönsamheten påverkats negativt, medan en tredjedel säger att det gett positiva effekter. 

I undersökningen tillfrågades 400 inköpschefer från de största företagen inom industri och tjänstesektorn. 

– Svenska storföretag har merparten av sin försäljning och inköp utomlands och därför är deras exponering mot utländsk valuta stor. För företag med stor andel inköp i utländsk valuta innebär det fördyrade inköpskostnader, vilket påverkar deras lönsamhet, kommenterar Jörgen Kennemar, företagarekonom på Swedbank undersökningen.

50 procent av företagen i undersökningen har mer än hälften av sina totala inköp i utländsk valuta och för tillverkande företag är andelen ännu större.

Kronförsvagningen ger företagen dyrare inköp och är en bidragande faktor till deras prisökningar, vilket ger konsekvenser i konsumentledet. 

Nio av tio företag tycker också att deras inköpskostnader ökar, något som gäller för både tillverkande- och tjänsteproducerande företag.

Fler företag inom industrin uppger att den svaga kronan har en negativ påverkan på lönsamheten, än de som menar att det motsatta.

– Det är framför allt exporttunga branscher med begränsad import av insatsvaror som gynnas av en svagare krona, exempelvis gruv- och skogsnäringen, säger Jörgen Kennemar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079