23948sdkhjf

Sandviks kvartalsrapport: Positiv känsla bland gruvkunderna

I delårsrapporten uppger Sandvik att det första kvartalet av 2023 kännetecknades av en brett baserad positiv känsla bland gruvkunderna.

– Den underliggande efterfrågan var fortsatt stark. Ordrar på utrustning minskade jämfört med samma period föregående år till följd av höga nivåer för dessa ordrar under föregående år, medan efterfrågan på Sandviks automations- och BEV-lösningar (Battery Electric Vehicles) fortsatte att växa i en snabb takt, skriver Sandvik i delårsrapporten.

Bra momentum noterades inom eftermarknadsaffären, enligt verkstadsbolaget.

– Vi fick en stark inledning på 2023. Med fortsatt bra momentum och god exekvering av verksamheten kunde vi leverera en tvåsiffrig intäktsökning, och top line var rekordhög. Vår kortcykliska verksamhet noterade en positiv efterfrågan inom alla kundsegment och gruvverksamheten förblev robust, med en hög aktivitet på eftermarknaden. Vi tog ytterligare steg i vår tillväxtstrategi genom att slutföra två förvärv. Även verksamheten för batterielektrisk utrustning (BEV) visade på en mycket god utveckling, kommenterar vd Stefan Widing i delårsrapporten.

Siffror

Orderingången ökade till 34 363 miljoner kronor att jämföra med förra årets 30 474 miljoner samma period.

Intäkterna ökade till 30 968 miljoner kronor. Förra året var motsvarande siffra 24 921 miljoner.

Periodens resultat ökade till 3 816 miljoner kronor från förra årets 3 395 miljoner.

Fritt operativt kassaflöde blev 3 710 miljoner kronor. En minskning från från förra årets 2 292 miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093