23948sdkhjf

Efter 30 år - första maskinen fortfarande i drift

I år fyller Water Jet Sweden 30 år och Tony Ryd, idag CTO hos Water Jet Sweden, har varit med redan från starten och byggde den första maskinen som tog plats. Idag 30 år senare, har de 900 maskiner installerade världen över.

Efter många år i branschen så bestämde Tony Ryd sig tillsammans med hans pappa Jan Ryd och sin bror Arne Ryd för att starta ett bolag och erbjuda egna kommersiella vattenskärningstjänster. Året var 1993 och tillsammans konstruerade och byggde de en maskin som blev grunden för det framtida vattenskärningssystemen från Water Jet Sweden.

Deras första maskinen tillverkades i ett garage. Den utformades för att maximera drifttid, prestanda och livslängd. Med många års erfarenhet från vattenskärning visste Jan, Tony och Arne hur man minimerar negativa effekter, överbelastning och spänningar skapade av naturens fysikaliska krafter.

Maskin #1 ett var en renvatten- och abrasiv maskin i kombination. Till skillnad från Water Jet Swedens maskiner idag, hade Maskin #1 en PC-styrning, men byggde på samma mekaniska principer som dagens maskiner.

– Den första versionen av vårt patenterade guide-system fanns redan på den här maskinen, berättar Tony Ryd. Så, från start är alla Water Jet Sweden portalmaskiner baserade på en unik design. Patentlösningen förbättrar maskinens prestanda och förlänger dess livslängd, vilket är några av våra maskiners stora fördelar, fortsätter Tony Ryd.

Fysiken kring vattenskärningsteknik är fortfarande densamma, men verktygen för att styra den naturliga skärprocessen har utvecklats enormt. Nyligen, på EuroBlech-mässan 2022, presenterade Water Jet Sweden sitt senaste maskinkoncept, FiveX Ultra.

– Nya FiveX Ultra erbjuder inte bara allt från standard 2D till full 3D-slipning. Viktigast av allt är att du kan använda den fina slipande vattenskärningsprocessen (FAWJ) med extremt smala snitt och ultrafina toleranser i en full 3D-miljö. Det är en unik funktion, berättar Tony.

Den nya maskinen har en kompakt design, med ett nytt, modernt rörelsesystem med kolfiberkomponenter för lätthet och styvhet.

– FiveX Ultra sätter nya standarder för vattenskärning. Tillsammans med kunderna hittar vi nya applikationsområden, som spara tid, pengar och öka kvaliteten på slutprodukten, förklarar Tony.

Allting började för 30 år sedan, och idag finns det över 900 maskiner installerade i mer än 40 länder. Och än har ingen maskin tagits ur drift för bristande prestanda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125