23948sdkhjf

Underleverantörsbarometern: Hållbarhet står högt upp på agendan

Nyligen släpptes Sinfs Underleverantörsbarometer för det andra kvartalet 2023. Undersökningen visar att hållbarhetsarbetet skjutit i höjden.

Nära 20 procent har integrerat hållbarhet i sin affärsplan och 98 procent av underleverantörerna visar på ett aktivt hållbarhetsarbete.

Men det finns en ekonomisk oro hos många – och bristen på kapital kan sätta käppar i hjulet för hållbarhetsarbeten på sikt. Detta då likviditetsproblem hotar 17 procent av företagen. Det sena elstödet är ytterligare en anledning till oron.

– Vi hör i samtal med företagen att det pågår aktiva insatser som att reducera elförbrukningen, se över och byta utrustning, installera solceller och liknande åtgärder, kommenterar Sanna Arnfjorden Wadström, vd på Sinf.

25 procent uppger att kunder vill säkerställa att underleverantörerna kan minska deras den negativa miljöpåverkan deras produktionskedjor kan ha.

– Underleverantörerna har under året utvecklat sitt arbete och arbetar nu mer nyanserat och bredare med att förändra sin energiåtgång vilket är mycket positivt. 17 procent arbetar med att minska sin elförbrukning, 9 procent med resursförbrukning, 25 procent arbetar med energieffektivisering, 17 procent med återvinning och klimatpåverkan. Företagen börjar lyfta in hållbarheten i sin affärsplan vilket är oerhört glädjande, säger Sanna Arnfjorden Wadström i rapporten.

Hon fortsätter:

– För att orka hålla omställningstakten behövs likvida medel. Regeringen måste ta vara på viljan och kraften företagen visar i sin omställning, det behövs en plan från regeringen för att undvika att likviditetsbrist står i vägen.

Fler siffror från barometern:

  •  25 procent uppger att produktiviteten har ökat jämfört med motsvarande period förra året
  • 37 procent förväntar sig en ökad orderingång upp till 20 procent
  • 25 procent avser att öka antalet operatörer
  • 62 procent har problem med tillgången på kompetent personal

Sinf Underleverantörsbarometer

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093