23948sdkhjf

Svag konjunktur – men högtryck för tillverkningsindustrin

Trots svag konjunktur går tillverkningsindustrin i Göteborgsregionen starkt och många är i behov av nyanställning.

Business Region Göteborg skriver att konjunkturindikatorn för Göteborgsregionen vände uppåt igen till 94,2 procent under det första kvartalet, vilket är drygt fem steg högre än sista kvartalet i fjol. Det innebär en svagare konjunktur än normalt. Men den tillverkande industrin upplevde ökade volymer och bibehållen lönsamhet, och många är i behov av att nyanställda.

– Exportindustrin har haft ett oväntat starkt kvartal och leveranskedjorna fungerar allt bättre. Med tanke på det osäkra omvärldsläget, Rysslands invasion av Ukraina och alltjämt hög inflation och höga räntor är det dock svårt att sia om utvecklingen under resten av året. Men tjänsteföretagen – varav många är beroende av industrin – är försiktigt positiva, säger Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg.

Prognosen visar även att jobbtillväxten i Göteborgsregionen ligger för tredje kvartalet i rad dubbelt så högt som Sverige-snittet. Det är bland annat inom tillverkning och kunskapsintensiva tjänster, inte minst inom teknik, som sysselsättningen växer kraftigt.

Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
SKF avyttrar verksamhet med 300 anställda
Efterlängtad EMO-mässa efter pandemin
Scania lägger ner tillverkning
Nu kan företag i elområde 3 och 4 söka elstöd
35 miljoner till forskningsprojekt efterfrågade av näringslivet
Tog hem Nobelpriset för robotik
Andra Nordiska Medier

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109