23948sdkhjf

Northvolts vd kan utses till världens främsta entreprenör

Snart avgörs vem som kammar hem titeln "Världens främsta entreprenör". Sverige representeras av Peter Carlsson, vd och grundare av batterifabriken Northvolt, i tävlingen EY World Entrepreneur Of The Year 2023.

Tävlingen ses som världens främsta utmärkelse för entreprenörer och ingen svensk har hittills vunnit. 

I år hålls världsfinalen i Monaco, mellan den 6 och 9 juni, där 45 länder tävlar om titeln och Peter Carlsson utsågs i februari som Sveriges vinnare av en oberoende nationell jury.

Han grundade Northvolt 2016 tillsammans med Paolo Cerruti och företaget har idag över 4 500 anställda från över 110 länder. Bland de knutna kunderna finns BMW, Volkswagen, Scania och Volvo Cars. 

Företaget har också planer på att bygga fler fabriker med målet att fortsätta utveckla det mest hållbara batteriet i världen.

– Att bygga en helt ny industri i Europa kommer med stora utmaningar, men det är en rejäl förmån att få göra det tillsammans med över 4500 kvinnor och män som har anslutit från hela världen för att de tror på samma sak. Det ska bli intressant att diskutera det arbetet med juryn och träffa andra som är på liknande resor, säger Peter Carlsson i pressmeddelandet.

Juryn under den nationella finalen beskrev vd:n som en modig visionär där hans entreprenörskap sätter Sverige på kartan som en betydande aktör för den gröna omställningen.

– Det är upplyftande att se hur Sverige fortsätter att fostra entreprenörer som gör ett avtryck internationellt och påverkar världen i en positiv riktning. Peter Carlssons historia och Northvolts framfart är en inspiration för många. Vi är stolta över att ha honom som representant för Sverige. Nu håller vi tummarna och önskar honom lycka till, säger Carlos Esterling, ansvarig för EY Entrepreneur Of The Year i Sverige.

Vem som vinner årets främsta entreprenör utses den 8 juni.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093