23948sdkhjf

Kollaborativa robotar – svetsbranschens räddning

Det råder stor brist på rätt kompetens inom svetsbranschen, något som inte förvånar mångas öron längre. Hur ska vi lösa bristen är en ständig fråga, och vart ska man börja. Universal Robots har tagit en titt i spåkulan hur framtidens svetsare kan se ut.

I flera år har branschen, Arbetsförmedlingen och SCB vittnat om att antalet kvalificerade svetsare blir mindre och företagen jagar efter arbetskraft. Men det är inte endast i Sverige det råder i brist, i hela världen ser man liknande problem. Enligt American Welding Society kommer 336 000 nya svetsare att behövas i USA fram till 2026 och i Storbritannien har antalet svetsare minskat med en fjärdedel på fem år, enligt Capital City College Group.

Svetsning är både tekniskt och kreativt yrke, men det är även farligt i sin natur. Svetsarna kommer nära höga temperaturer, material som är smält och svetsrök. Arbetet kan även vara repetitivt, med långa enkla svetsningar eller hundratals identiska svetsningar. Att arbetet är farligt i sig, och dess arbetsuppgifter kan leda till att yrket inte är attraktivt och att unga inte söker sig dit.

Men vad händer om svetsarna kunde hitta bättre verktyg för att göra villkoren och arbetsbelastningen i arbetet mer tillfredsställande, ställer Universal Robots sig frågan? Det är här robotar kommer in i bilden, förklarar de i pressmeddelandet.

Men de är inte helt enkelt att ersätta människor med automatiserade svetsmaskiner med tanke på de färdigheter som krävs av en svetsare. Men kollaborativ automation, där svetsare arbetar tillsammans med robotar, kan vara ett steg för att lösa kompetensbristen inom svetsning.

– Att hitta svetsare är nog så svårt, att locka nya generationen till svetsaryrket är nära på omöjligt. De kollaborativa robotarna slår två flugor i en smäll. De äldre svetsarna kan fortsätta att arbeta som svetsare utan att slita ut kroppen och den yngre generationen blir mer benägna att söka sig till yrket på grund av den nya tekniken, påpekar Karl Ericsson, teknisk chef på den svenska distributören och systemintegratören SE Automation

Den typen av kollaborativ automation avlastar de vardagliga uppgifterna och ökar produktiviteten, förklarar Karl. Det innebär att man kan lämnar över några av de mest repetitiva svetsningar till robotar och de mänskliga ansträngningarna kan fokuserar på att skapa mer komplexa och konstnärliga metallarbeten.

Men enligt Universal Robots har användningen av kollaborativ automation för svetsning varit relativt långsam att ta fart. Det långsamma införandet kan delvis bero på medvetenhet och delvis bero på uppfattningen hos svetsare, förklarar Universal Robots. Det kan vara svårare att se automatiseringen roll i ett hantverk som svetsning än i vissa andra tillverkningsverksamheter så som lyft och packning. Men coboten kan bli en bra andra hand för att utföra de repetitiva uppgifterna.

– Att kunna svetsa är ett riktigt hantverk som tar tid att bemästra och det är verkligen inte alla som klarar av det oavsett hur mycket man tränar. Dock så ser vi hur allt färre väljer att utbilda sig till svetsare och hur gapet mellan arbetsstyrkan som finns på marknaden och den efterfrågan som finns på deras tjänster konstant ökar. Men vi ser också att det är just här som våra cobotar kan hjälpa till, genom att vara svetsarens verktyg, eftersom de är så flexibla och enkla att använda så kan de få den att utföra arbetsuppgifterna precis lika bra som om de själva skulle utfört dem, förklarar Ola Mellström, Universal Robots svenska försäljningschef.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078