23948sdkhjf

Hans forskning ska ge ny kunskap om varmsprickning i legeringar

När olika legeringar svetsas samman finns det alltid en risk att sprickor eller andra defekter uppstår. Ett problem som Mikael Johansson, industridoktorand på Alleima, har valt att forska på. Nu har han utvecklat ny kunskap som gör det möjligt att designa legeringar med rätt svetskunskaper.

Mikael Johansson började arbeta på Alleima 2014 och har sedan dess haft som mål att forska om svetsmetallurgi.

– Jag ville fördjupa mina kunskaper inom det här området och fick möjligheten att gå en forskarutbildning parallellt med mitt arbete på företagets R&D-avdelning, säger Mikael Johansson.

Alleima utvecklar och tillverkar rostfria stål och speciallegeringar och material designas för specifika områden, där ibland kraftverk. Om en legering ska användas i komponenter till ett kraftverk krävs det att den klarar höga temperaturer och högt tryck. Den måste också få rätt svetsegenskaper.

– När man svetsar i en högtemperaturlegering kan det bildas varmsprickor och spänningar i materialet när det stelnar. Dessa varmsprickor kan uppstå både i svetsfogen och i materialet intill fogen. I min forskning studerar jag hur den här typen av svaga länkar uppstår så att vi ska kunna utveckla legeringar med bättre svetsegenskaper, säger Mikael pressmeddelandet.

I hans forskning ingår flera olika legeringar och svetsprocesser och han tittar också på hur simuleringsmodeller kan användas för att bedöma svetsbarheten på ett tidigt stadium i utvecklingsarbetet.

– Målet är att skapa ett systematiskt arbetssätt där vi kombinerar simulerad svetsbarhet med fysisk svetsbarhetsprovning. Genom att identifiera samband mellan olika utvecklingsprocesser kan vår produktutveckling underlättas, säger Mikael.

Peter Stenvall, specialist inom svetsmetallurgi, är Mikael Johanssons handledare på Alleima. Han menar att forskningen är mycket värdefull.

– Mikaels arbete bidrar till ökad kunskap och förståelse för varmsprickning i legeringar. Det är värdefull kunskap när vi designar legeringar för olika applikationer. Det innebär också att vi kan förse våra kunder med bättre information och ge bättre rekommendationer om hur svetsning av deras högtemperaturlegeringar görs på lämpligast sätt

Forskningen genomför Mikael på Högskolan Väst där han är en av 14 industridoktorer som ingår i företagsforskarskolan Smart Industry Sweden.

– Jag siktar på att arbeta som specialist inom det här området efter min doktorsexamen. Att forska ger både omväxling och utmaningar, men framför allt är det roligt att hjälpa kunder att utveckla sina produkter.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109