23948sdkhjf

Bekräftat: Rysslands dödliga attack mot SKF var avsiktlig

Nu har Rysslands ambassad i Sverige bekräftat på Telegram att SKF:s fabrik var ett militärt mål, det rapporterar flera medier.

Det var i onsdags som SKF:s fabrik i Lutsk, Ukraina, utsattes för en rysk robotattack. Tre från personalen miste livet och fabriken stängdes ner. 

I ett telegram skriver ryska ambassaden i Sverige ”den här fabriken i Lutsk är en del av det ukrainska militärindustriella komplexet”. Enligt uttalandet tillverkar fabriken kullager åt den ukrainska försvarskoncernen Ukroboronprom.

Man medger, åtminstone indirekt, att attacken var avsiktlig.

– Det är ett mönster att Ryssland anfallit en rad olika typer av mål och att man gör det systematiskt och angriper civila mål och använder fjärrstridsbekämpning för att göra det, sade försvarsminister Pål Jonson (M), till TT.

Till SVT har SKF:s presschef, Carl Bjernstam, sagt att fabriken inte är kopplad till kriget.

– Nej, den fabriken i Lutsk är inte kopplad till någon vapenindustri eller försvarsindustri. Vi gör koniska rullager där som används inom framför allt fordonsindustrin, kommersiella fordon och den typen av verksamhet.

Tidigare har Överstelöjtnant Johan Huovinen delat med sig om sin teori om varför attacken skedde i en intervju med SVT.

– De kanske misstänker att det förvaras material från väst i de lagerlokalerna som finns där, säger Johan Huovinen, i en intervju.

Läs mer om: SKF
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094