23948sdkhjf

Så ska industrin ta rätt beslut

Konkurrensen är tuff för tillverkningsindustrin och att tillverka produkter med hög kvalitet till låg kostnad är viktigt, men kan vara en svår nöt att knäcka. Viktigt är också att anpassa tillverkningen efter kundens behov och kunna ställa om tillverkningen. Doktoranden Carlos Alberto Barrera Diaz har studerat hur sådan tillverkning kan optimeras.

Carlos har i sin forskning undersöker hur simuleringsbaserad multiobjektiv optimering, SMO, kan användas på omkonfigurerbara tillverkningssystem, RMS. I ett pressmeddelande från Högskolan i Skövde förklaras detta närmare.

I en marknad som är svår att förutspå med olika kundkrav och produktkrav, kan RMS vara ett svar.

RMS kan liknas vid att ha klossar som går att omvandla till olika saker, som en bil eller ett slott. I stället för att en fabrik kan göra en sak, kan ett RMS ändra hur det arbetar och vilka maskiner det använder för att göra olika produkter beroende på vad som efterfrågas. Men det är inte helt enkelt.

– Ett RMS är väldigt komplext och företag som använder sådana system kämpar med hur systemet ska konfigureras, hur resurser ska fördelas och vilka maskiner som ska användas och när det ska ske. Här kan SMO var en väg för att möta utmaningarna, säger Carlos Alberto Barrera Diaz, doktorand vid Högskolan i Skövde.

SMO kan liknas vid en digital matlagningsapp som hjälper till att välja rätt ingredienser till ett stort gäng kräsna människor. Detta för att göra så många som möjligt nöjda.

Men utmaningen ligger i att konfigurera RMS effektivt, att ta beslut om fördelning av resurser och att optimera uppgiftstilldelning. Något som hindrat många tillverkningsföretag från att omfamna tillvägagångssättet, men med SMO kan många av utmaningarna mötas.

Carlos Alberto Barrera Diaz visar i sitt arbete på de viktiga fördelarna som uppstår när SMO tillämpas på utformningen och hanteringen av RMS.

– Genom att använda kraften hos simulering gör SMO att beslutsfattare kan utforska en mängd olika scenarier och identifiera de mest effektiva konfigurationsstrategierna, säger han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078