23948sdkhjf

Regeringen vill stärka Sverige som ingenjörsland

Regeringen föreslår flera olika forskning- och utbildningssatsningar i budgetpropositionen 2024. Detta för att stärka Sverige som ingenjörsland och för att möta kompetensbehoven. Det innebär bland annat att Uppsala universitet sammanlagt får 47 miljoner kronor.

Miljonerna ska användas för att utbilda fler ingenjörer och anställa fler som kan undervisa och forska inom elektrifiering och batteriteknik.

– För att fortsatt upprätthålla innovations- och ingenjörslandet Sverige när konkurrensen hårdnar alltmer i omvärlden krävs investeringar i tekniska utbildningar. Uppsala universitet har god kompetens inom områden som är viktiga för industrins gröna omställning. Regeringen satsar därför på en permanent utbyggnad av lärosätets civilingenjörs- och basårsutbildningar samt en strategisk forskningssatsning på batterier, säger utbildningsminister Mats Persson.

I pressmeddelandet från Regeringskansliet föreslår regeringen en satsning för att öka civilingenjörsprogrammet under de kommande åren. Under 2024 föreslås 16 miljoner att fördelas till Uppsala universitet för att bygga ut civilingenjörsutbildningarna och utbildning på avancerad nivå. 2029, när satsningen är i mål, beräknas 50 miljoner fördelas till universitetet. 

För att locka fler till utbildningen byggs även basårsutbildningen ut, vilket innebär att Uppsala universitet får 8 miljoner kronor för ändamålet 2024 och 18 miljoner beräknas från och med 2025.

Regeringen vill också se en forskningssatsning på batterier, där universitetet tilldelas 15 miljoner kronor i höjda forskningsanslag från 2024. Genom denna satsning skapas förutsättningar för att lärosätena ska kunna rekrytera fler forskare och lärare med nyckelkompetens på området.

För att stärka kvaliteten inom ingenjörsutbildningarna föreslår Regeringen en höjning av ersättningsbeloppen för utbildningar inom teknik och naturvetenskap. För Uppsala universitet innebär det ett tillskott på cirka 8 miljoner kronor 2024, 16 miljoner kronor 2025 och 24,5 miljoner kronor från och med 2026. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109