23948sdkhjf

Jättesatsningen ska halvera Teslas produktionskostnad

Tesla vill gasa förbi sina konkurrenter. Detta genom att satsa på enorma pressar som ska halvera produktionskostnaderna.

Det är Teslas grundare Elon Musk som vill halvera produktionskostnaderna och gigafabriken i Texas vill nu börja använda pressar, med upp till 9 000 ton klämtryck, för att forma Model Y:s främre och bakre strukturer. Det uppger Dagens PS och hänvisar till Reuters.

Genom den nya processen kommer tillverkningen av underredet att förenklas, menar experter på området. Då pressarna ska kunna gjuta nästan hela delen i ett stycke.

Detta skulle kunna innebära en stor konkurrensfördel för Tesla. Men frågetecken finns, skriver Dagens PS. 

Terry Woychowski, chefen för det amerikanska ingenjörsföretaget Caresoft Global, menar att så stora gjutningar är svåra att göra och att det kommer vara en mycket utmanande uppgift.

Skulle det vara möjligt hade Tesla kunnat utveckla en elbil från grunden på upp till två år medan andra elbilstillverkare lägger mellan tre och fyra år på samma process.

Men Tesla är inte helt säkra på vilka gigapressar man vill använda och det kan till och med bli tal om att bygga om fabrikerna så att de enorma pressarna får plats, skriver Dagens PS.

Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079