23948sdkhjf

Regeringen satsar 100 miljoner för att minska utsläppen

För att nå Sveriges mål om nettonollutsläpp senast 2045 måste industrins utsläpp minska. Här ska tekniker för negativa utsläpp och bio-CCS vara några av lösningarna. Därför avser nu regeringen att satsa 100 miljoner kronor 2024 och lika mycket 2025 för att möjliggöra minskade utsläpp.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari berättar i ett pressmeddelande om satsningen.

– Industriklivet är ett av regeringens viktigaste styrmedel för att stödja utvecklingen av ny teknik och investeringar i nya gröna industrier. Regeringens förslag innebär ett sammanlagt anslag på cirka 1,5 miljarder kronor i budgeten för 2024 när vi nu tillför 100 miljoner till Industriklivet för att stötta de industrier som vill ligga i framkant och ställa om för att minska sina utsläpp.

Ebba Busch, energi- och näringsminister, kommenterar också förslaget.

– Med Industriklivet påskyndar vi den gröna omställningen genom att skala upp användandet av nya tekniker som minskar utsläpp. Detta skapar fler jobb, ökar tillväxten och stärker svensk konkurrenskraft.

Med förslaget innebär att Energimyndigheten, som har ansvar för Industriklivet, får möjlighet att ge mer stöd till projektet och investeringar under 2024. Pengarna ska vara medel för viktiga satsningar för industrins omställning och utvecklingen av CCS-relaterade tekniker.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078