23948sdkhjf

LTU ansluter till storsatsning på 5G inom industrin

Luleå Tekniska Universitet ansluter sig till NorthStar – Telia och Ericssons stora 5G-satsning på industrin. Med det får LTU tillgång till ett specialutvecklat 5G-nät för innovation.

NorthStar har för mål att öka användningen av 5G i industrin, främst inom transportlösningar. 

LTU ansluter nu sin befintliga 5G-testbädd mot innovationsnätet i programmet och kommer med det få nya tekniska förmågor i 5G-nätet som positionering, network slicing och edge computing.

– Det känns oerhört kul att få välkomna Luleå tekniska universitet till NorthStar-programmet. Ännu en stor och viktig milstolpe i vårt samarbete – som också är viktig för regionen. De massiva investeringar som nu görs på industrin och den gröna omställningen i Norr- och Västerbotten ställer stora krav på en robust och säker digital infrastruktur. Här spelar 5G en nyckelroll – som är utvecklat för industriell tillämpning och samhällskritiska tjänster, säger Magnus Leonhardt, strategi- och innovationschef, Telias företagsaffär i en kommentar.

LTU, Telia och Ericsson har haft en samarbete sedan många år kring just 5G och 2019 invigdes den första gemensamma testmiljön för 5G på campus. Efter det har nätet testats på flera områden, bland annat inom gruvindustrin och energisektorn.

Idag är elektrifieringen av Sverige viktig för den gröna omställningen. Ett av de projekt som kommer nyttja LTU:s nya tekniska förmågor som de nu fått tillgång till via NorthStar-programmet är VISA/5G. Ett projekt som sker i samarbete mellan Luleå tekniska universitet, Telia, Vattenfall, Ericsson, Hitachi Energy, Metrum och IETV och som ska utforska och demonstrera hur 5G kan användas i smarta elnät för att optimera elförsörjningen och öka driftsäkerheten.

Läs mer om: 5G
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094