23948sdkhjf

Kollaborativ automation – en viktig del för övergången till Industri 5.0

Ett genomsnittligt flygplan består av över 350 000 enskilda delar. För att tillverka dessa är maskinbetjäning avgörande för processen. Kollaborativ automation har en viktig roll inom maskinbetjäning och ökad produktivitet, och den kommer även vara en viktig pusselbit för att hjälpa tillverkarna att övergå till Industri 5.0.

Ett välfungerande arbetsflöde i tillverkningen bygger på att maskinerna hela tiden lastas och lossas med material. När maskinbetjäningen sköts på rätt sätt så ökar produktiviteten och produktionskostnaden sänks över tid. Utan maskinbetjäning skulle produktionen stanna av. 

Kollaborativa robotar spelar en viktig roll i maskinbetjäning och ökad produktivitet. Den är redan en integrerad del av industri 4,0 men ökad automatisering av maskinbetjäning skulle hjälpa tillverkarna att övergå till Industri 5.0, det menar Universal Robots i ett pressmeddelandet.

Industri 4.0 innebär att tillverkarna integrerar med ny teknik i sina produktionsanläggningar. Industri 5.0 bygger vidare på detta och använder FoU föra att övergå till en mer hållbar, människokoncentrerad och motståndskraftig industri.

Att sköta maskinerna har länge utförts av mänskliga maskinoperatörer, oftast i små arbetsutrymmen med farliga skärvätskor och vassa kanter, vilket kan dela till olyckor. Cobotar kan programmeras för att minska kontakten inom ett definierat utrymme, vilket gör att de kan arbeta sömlöst tillsammans med människor och den nya generationens cobotar kan effektivt utföra det exakta arbete som krävs vid maskinbetjäning.

Det finns redan företag som automatiserar maskinbetjäningen, bland annat Gjuteribolaget och Mönsterås Metall som har märkt att produktionen ökat.

– Så fort vi har laddat upp utrustningen så går maskinerna hela tiden, över raster och några timmar efter att operatörerna gått hem. Det blir inga avbrott och produktionstakten ökar. Det är lönsamt att använda cobotar även på mindre produktionsserier. Det spelar ingen roll hur du räknar, det blir billigare i alla fall, säger Richard Wiger, vd på Mönsterås Metall.

Automatisering av maskinbetjäning kommer att ge större flexibilitet för mer anpassningsbar produktion i en parametrisk och generativ design.

– Automatiseringen av maskinbetjäning kan ge många fördelar för tillverkningsindustrin och för personalen. För personalen innebär det att de slipper de tråkiga, smutsiga och farliga uppgifter. Istället kan de höja sin kompetens och ta sig an mer stimulerande arbetsuppgifter. Det kan handla om att utföra kvalitetskontroll och säkerhetskontroller eller att programmera själva automatiseringen. För företagen kan det underlätta rekryteringsutmaningarna, säger Ola Mellström, Universal Robots svenska försäljningschef.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08