23948sdkhjf

EU vill se kortare betaltider

I ett nytt lagförslag föreslår från EU-kommissionen maximalt 30 dagar betaltid. Långa och utdragna betaltider har bland annat en negativ inverkan på företags likviditet och underminerar motståndskraften i leveranskedjor.

Det nya lagförslaget är positivt, menar Sanna Arnfjorden Wadström, vd på Sinf.

– Det är mycket uppmuntrande att se att EU nu tar tag i denna fråga. I Sverige idag finns det cirka 1,2 miljoner småföretag, 7000 medelstora företag och 1000 stora företag. De stora företagen har väldigt mycket makt och förhandlar till sig upp till 120 dagars betaltider av småföretagen. Småföretagen, som själva har 30 dagars betaltid, får därmed agera bank åt de stora.

Större aktörer sätter upp långa betalningsvillkor, något som hindrar likviditeten hos leverantörer och leder till minskade investeringar i forskning och utveckling. Det begränsar också expansion.

I tider av stigande räntor resulterar det också i högre kostnader och i värsta fall fler konkurser. 

EU-direktivet med mål att förkorta betaltider har inte haft önskad effekt, skriver Sinf i ett pressmeddelande. Därför har EU-kommissionen nu en ny förordning, som ska alla medlemsländer direkt. Den nya förordningen fastställer en 30-dagars gräns för fakturor och ställer också tydligare krav på räntebetalningar vid eventuella förseningar. 

Diskussioner har förts om att denna reglering bör ske internationell, snarare än på nationell nivå, och det har också kommit kritik mot enskilda länder som inför striktare regler än vad EU-direktiven föreskriver. Detta har kommissionen har tagit hänsyn till och föreslår alltså nu en gemensam EU-förordning.

Frågan om långa betaltider har länge legat varmt om hjärtat hos Sinf.

– Sinf kommer att fortsätta driva frågan. Det är inte rimligt att små företag ska agera bank åt storföretagen, avslutar Sanna Arnfjorden Wadström. Vi måste komma till rätta med de långa betaltiderna för att förbättra konkurrenskraften.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109