23948sdkhjf

SKF:s kvartalsrapport: Starkt kvartal trots minskad efterfrågan

I rapporten konstaterar Rickard Gustafson, vd och koncernchef, en nedgång i efterfrågan. Han poängterar att lönsamheten är tålig och kassaflödet starkt.

Anledningen till minskad efterfrågan tros vara det ekonomiska klimat som råder runt om i världen. Kunderna väljer därför att ha ett mindre lager. 

Över lag har SKF:s verksamhet runt om i världen varit stark. I Europa, Mellanöstern och Afrika har en organisk försäljningstillväxt om 4 procent skett. Detta då järnväg- och flygindustrin inom områdena har utvecklats. I Indien och Sydostasien utvecklades också positivt med en organisk tillväxt om 5 procent. Det är gruvindustrin som drivit tillväxten. 

I Kina och Nordostasien har tillväxten minskat med 5 procent. Detta då det gått sämre än väntat i vindkraftsverksamheten. I Nord- och Sydamerika har OEM-kunder minskat sina lager. Därför har tillväxten minskat med 5 procent. 

Under det tredje kvartalet har bolaget haft fokus på att implementera sin strategi. Där ibland investeringar i teknik och innovation. Hållbarhetsarbetet har också varit i blickfånget. SKF satsar på att regionalisera tillverkningen bland annat genom en investering i sin fabrik i Monterrey, Mexico. 

En stor händelse för SKF är ett förlängt avtal med gruvjätten LKAN. Det är ett femårigt avtal avseende övervakningslösningar i deras verksamhet.

Inför årets sista kvartal skriver Rickard Gustafsson:

– Jag vill tacka alla SKF-medarbetare för deras hårda arbete och förmåga att mildra effekterna av den gradvisa nedgången i efterfrågan och attacken mot vår fabrik i Ukraina under det tredje kvartalet. Inför årets sista kvartal förväntar vi oss en fortsatt lägre efterfrågan och att volatiliteten och den geopolitiska osäkerheten fortsätter att påverka de marknader där vi är verksamma.

Sammantaget räknar SKF med en låg ensiffrig organisk nedgång under det fjärde kvartalet. Spanar bolaget ännu längre fram förväntar de sig fortsatt geopolitisk oro.

–Vi förbereder verksamheten för olika scenarier för att kunna agera utifrån hur situation utvecklas, betonar vdn i kvartalsrapporten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093