Brödernas drömstart – nu lanseras robotlösningarna internationellt

Det blev en drömstart som ingen vågat hoppas på. Olof Ståhl, en av delägarna i Modig Automation Systems, skrattar när han minns brödernas första gemensamma projekt, automationsföretaget Wemo i Värnamo.
Första verksamhetsåret omsatte projektet 22 000 kronor.
– Det var 35 år sedan och det är klart att vi inte kunde leva på de pengarna ens då, säger Olof Ståhl, som fortfarande är förvånad över rivstarten i det nybildade dotterbolaget Modig Automation Systems.
– Vi åkte över till USA och där hade ryktet redan spritt sig, berättar Olof Ståhl.
Den order som precis slutlevererats till en icke namngiven amerikansk kund består av tolv Modig fleroperationsmaskiner med två robotsystem, fördelat på två produktionsceller. Produktionskonceptet bygger på att aluminumprofiler matas fram i en robotcell där en portalrobot hanterar de ingående ämnena till respektive maskin.
När profilerna är exakt inmatade i maskinerna bearbetas dessa i Modig HHV-3-maskiner efter önskad utformning. När detaljerna bearbetats klart plockas de ut av automationsrobotar för rengöring och lasermärkning för full spårbarhet.
Hela processen styrs av företagets egenutvecklade HMI-panel som är en celldator som hanterar allt från orderläggning och status av rullande produktion till rapportering och lagring av tillverkningen.
Moderbolaget Modig Machine Tools tillverkar bland annat CNC-, och olika typer av höghastighetsfräsar till flyg- och bilindustrin. Efter ett långt samarbete med David Modig identifierade bröderna en lucka på marknaden. De kunder som tidigare ville ha automationslösningar och robotar kopplade till Modigs maskinprogram tvingades då att lösa sin automationsproblematik själva.
– Nu, med den här lösningen, kan Modig äntligen leverera kompletta celler.
Intill moderbolagets produktionslokaler i Kalmar tillverkas idag även dotterbolagets robotiserade automationslösningar. Här sker tillverkning av robotarna, kringutrustning samt testkörning av hela produktionsceller som kunden kan slutbesiktiga inför leverans.
Olof Ståhl ser att verksamheten hamnat rätt i tid vad gäller industrins intresse av att bygga bort tunga och monotona arbetsmoment.
– För ett stort antal år sedan var det ett stort no-no. Alltför mycket automatisering var farligt för robotarna kom för att stjäla jobben. Idag har man upptäckt fördelarna med att bygga bort miljöer som sliter på människors hälsa. Sedan kan man heller inte blunda för att effektiv produktion också bidrar till bättre ekonomi och överlevnad mot konkurrensen från lågprisländer, säger Olof Ståhl.
Med stort fokus på flygplans- och bilindustrin tycker Olof Ståhl att de även hamnat rätt i tid vad gäller teknikskiften. När bil- och flygplansindustrin i Europa, USA och även Asien rustar för eldrift och uppgraderingar ökar efterfrågan på bland annat bearbetade profiler som håller för batteriramarna.
– Förr tillverkades merparten av komponenterna i stålmaterial, nu gjuter man hela stycken i aluminium, ta chassin till exempel. På bilsidan formgjuts de nu och svetsas eller skruvas ihop, som man gör inom flygindustrin. Flygplan har länge byggts som en bil skulle behöva byggas.
För att kunna hantera fler beställningar kommer verksamheten snart att expandera och flytta 18 mil nordost, inåt landet. Olof Ståhl berättar att de hittat en lämplig produktionslokal i Värnamo och på sikt ska verksamheten växa med ytterligare ett 20-tal nya medarbetare. Om allt går som det ska flyttar företaget in redan i februari nästa år.
– Värnamo var länge ett viktigt nav för maskinindustrin men orten blev med tiden utslagen av större aktörer. Många underleverantörer stannade ändå kvar så trakten har behållit den lokala teknikkompetensen.

Att slå sig till ro och nöja sig med gamla framgångar är inget för bröderna Ståhl. Nya tekniklösningar och ständiga förbättringar står alltid på agendan. Med delar av AI-tekniken kommer intelligentare och mer användarvänliga system som optimerar produktionen inom en snar framtid, tror Olof Ståhl.
– Det möjliggör snabbare processer och mer effektiv produktion vilket stärker konkurrenskraften ytterligare.
För optimerad tillgänglighet erbjuder leverantören nu även Modig Care, med en rad olika tjänster inom optimering, service, förebyggande underhåll och fjärrövervakad tillståndskontroll av maskin- och robotutrustningen.
Olof Ståhl ser att de stora utmaningarna för dagens robottillverkare är kompetensförsörjning, komponenter och krig. Konjunktursvackan slår visserligen brett mot hela industrin med höga räntor och importpriser. Men halvledarbristen, som eskalerade under pandemin, uppges ha har förbättrats betydligt.
Kriget i Ukraina, och numera också Israel-Palestina-konflikten, skapar en osäkerhet i närområdet Europa.
– Just nu är vår starkaste marknad USA. Med eget kontor i Kansas kan vi operera effektivt nära kunden för nya beställningar. Svensk industri och svensk innovationskraft har fortfarande ett mycket högt anseende internationellt, förklarar Olof Ståhl.