23948sdkhjf

Konjunkturmätaren: Industrin går trögt

Inköpschefsindex, PMI, visat att den svenska industrikonjunkturen fortsätter att backa. 

PMI

Inköpschefsindex, PMI - Purchasing Managers Index, är en konjunkturmätare för den svenska ekonomin som genomförs i samarbete mellan Swedbank och Silf för dels tillverkningsindustrin dels tjänstesektorn.

Källa: Swedbanks pressmeddelande

Under hösten har industrins utmaningar ökat. Detta i form av en svagare global konjunktur och ökade geopolitiska risker. Detta menar Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av PMI på Swedbank.

– Pristrycket i industrin fortsätter att sjunka men inte i samma omfattning som tidigare i och med att indexet stigit från vårens bottennivåer där den svaga kronan tenderar att driva upp priserna när leverantörsavtalen ska omförhandlas, säger Jörgen Kennemar i ett pressmeddelande.

Siffror från analysen

PMI-total noterades i oktober till 45,7 jämfört med 43,4 i september och är femtonde månaden i rad som industrin är utanför tillväxtzonen det vill säga under 50-nivån.

Industriföretagens produktionsplaner steg i oktober och indexet noterades till 55,2 jämfört med 51,8 i september. Det är klart mindre expansiva planer än ifjol men fortfarande i expansionszonen.

Delindex för produktion svarade för den största månatliga bidraget till ökningen i PMI-total (1,3 indexenheter) följt av orderingång (0,5 indexenheter), sysselsättning (0,3 indexenheter), leveranstider och lagerinköp med vardera 0,1 indexenheter.

Källa: Swedbanks pressmeddelande

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078