23948sdkhjf

Konkursvågen fortsätter

Under oktober slog antalet konkurser nytt rekord. Det är femtonde månaden i rad som visar på uppgång.

795 aktiebolag gick i konkurs i oktober, vilket är en ökning med hela 77 procent jämfört med året innan. Enligt Creditsafes mätningar är det den överlägset högsta konkurssiffran för oktober sedan mätningarna startade 1999.

– Konkurserna fortsätter att öka i snabb takt och vi ser nästan inga ljusglimtar varken för någon bransch eller region. Vi har inte varit i närheten av så här höga nivåer tidigare för en oktobermånad, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe i en kommentar.

Han menar att bidragande faktorer bland annat är lågkonjunkturen och sämre ekonomiska tider.

– Höjda räntor och kostnader leder till minskade marginaler och sämre kassaflöde, lägg därtill kraftigt urholkad köpkraft hos konsumenter och ökad konkurrens om kunderna. Men det är också viktigt att komma ihåg att vi har betydligt fler företag än för bara för några år sedan och detta bidrar också till ökningen som vi ser idag. Under pandemin startades 60 000 nya aktiebolag per år. Många av dessa befinner sig just nu i sin mest kritiska överlevnadsperiod då risken för konkurs är som högst för nystartade runt tre år. Nu möter dessa dessutom en storm av makroekonomiska utmaningar, säger Henrik.

Inom industribranschen var antalet konkurser 205 förra året och i år ligger siffran på 245, vilket innebär en ökning på 20 procent. Sett till endast oktober är siffran 25 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094