23948sdkhjf

Sandviks affär med SSAB säkrar produktionen

Ett nytt samarbete ska garantera tillgången på fossilfritt stål till både lastare och truckar.

Sandvik och SSAB har tecknat en avsiktsförklaring som innebär att SSAB i framtiden ska leverera fossilfritt stål som Sandvik ska använda i sina lastmaskiner och truckar

Enligt pressmeddelandet är SSAB inställt på att kunna leverera fossilfritt stål till marknaden i kommersiell skala under 2026.

Sandvik uppger att man i och med avsiktsförklaringen säkrar sitt förväntade volymbehov inom SSABs produktionskapacitet.

Sandvik ska dessutom, i egenskap av fossilfri partner, kunna ansöka om tidiga fossilfria provleveranser för användning i en demonstrations- eller konceptprodukt, till exempel en maskinram, lastmaskinsskopa eller ett truckflak.

– Vi är glada över att kunna stötta våra gruvkunders hållbarhetsresa. Fossilfritt stål har samma höga kvalitet som traditionellt stål men tillverkas i stort sett utan miljöpåverkan. Det kommer att hjälpa våra kunder att minska deras koldioxidavtryck och erbjuda en konkurrensfördel i marknaden, säger Johnny Sjöström, chef för affärsområdet SSAB Special Steels, i pressmeddelandet.

– Hållbarhet är centralt i vår affärsstrategi. I takt med att efterfrågan på fossilfria produkter ökar de kommande åren ger detta partnerskap oss möjligheten att erbjuda våra gruvkunder lösningar med ett betydligt lägre koldioxidavtryck, säger Mats Eriksson, chef för affärsområde Sandvik Mining and Rock Solutions, i samma pressmeddelande.

Sandvik har målet att nå nettonollutsläpp senast 2050, redan 2030 ska man ha minskat de absoluta växthusgasutsläppen i scope 1 och 2 med 50 procent.

SSAB tillverkar sitt fossilfria stål med vätgasreducerad järnsvamp, det så kallade Hybritinitiativet, ett samarbete där även LKAB och Vattenfall ingår, innebär att man i stället för kol använder fossilfri el och vätgas vid järn- och stålproduktionen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.074