23948sdkhjf

Industriföretagens svar på globala leveransstörningar

Under coronapandemin insåg industrin hur sårbara de var. Globala leveransstörningar ledde till att produktionen fick sakta ner eller rent av stänga ner. Hur hanterar industriföretagen riskerna idag? Det reder Myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser ut i sin senaste rapport.

I rapporten framkommer det att cirka 33 procent av industriföretagen gick in i pandemin utan någon spridning i leverantörsledet. Ytterligare 20 procent hade minimal riskspridning.

– Företag med större riskspridning klarade sig i allmänhet bättre under pandemin, även om turen spelade störst roll. Stora företag är i allmänhet mer riskspridda än små företag, säger Håkan Nordström, analytiker, Tillväxtanalys, i ett pressmeddelande.

Han förklarar industriföretag planerar som ett första steg att öka lagerhållning och därefter sprida riskerna i leverantörsleden.

– Bara en liten andel planerar att flytta inköpen till EU och ännu färre att flytta produktionen hem till Sverige, säger Håkan Nordström.

Om rapporten

Tillväxtanalys har även sammanställt data från en enkätundersökning i samarbete med Svenskt Näringsliv och studerat vilka åtgärder industrin har vidtagit, eller planerar, för att minska sårbarheten för framtida störningar.

Källa: Tillväxtanalys

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078