23948sdkhjf

Nätverk med fokus på AI

AI ska vara en möjliggörare för människor. Det är syftet med ett nytt internationellt nätverk av forskare och näringsliv.

Kort sagt är tanken med nätverket att mänskliga behov ska styra utvecklingen av artificiell intelligens.

Mehul Bhatt, professor i datavetenskap vid Örebro universitet, är med i nätverket. I en kommentar säger han:

– Vårt mål är att utveckla AI till att verka sida vid sida med människor och anpassa sig efter människan, säger Mehul Bhatt, professor i datavetenskap vid Örebro universitet.

Det är många som är engagerade i nätverket. Forskare från Örebro universitet, Chalmers Tekniska Högskola i Göteborg och KTH i Stockholm samverkar bland annat med forskare från Asien, Nordamerika och Europa. Exempel på företag som är engagerade i nätverket är AB Volvo och ABB Group. Fokus i forskningen ligger på att självkörande bilar och robotar i industrin.

– Den artificiella intelligens som ligger bakom hur bilarna uppfattar omgivningen måste utvecklas för att bli säkrare och mer anpassad till människor, särskilt till äldre och barn, säger Mehul Bhatt i ett pressmeddelande.

Ytterligare ett mål för nätverket är att industrirobotar och människor ska interagera på ett säkert sätt.

– Robotar måste också få en bättre förmåga att uppfatta och använda mer av alla små signaler och koder som människor använder när de interagerar med varandra, säger Mehul Bhatt i en kommentar.

Kommentera en artikel

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096