23948sdkhjf

Mindre robotar kan snabba på automatiseringen

Ökad automatisering behöver inte enbart innebära att stora industrirobotar tas i drift. Det kan även betyda att smidiga och effektiva kollaborativa robotar, så kallade cobotar, tar över det monotona arbetet.

Volvo Cars är ett av många företag som insett fördelarna med användandet av mindre robotar.

– För att optimera produktionen är det viktigt att använda rätt metod och teknik där den gör mest nytta. Ibland är det bästa en mänsklig operatör och ibland är det en robot. Cobotarna är små, smidiga och lättprogrammerade. Varför ska vi ställa stora klumpiga industrirobotar för monotona och repetitiva operationer när en cobot är mycket smidigare? Men sen finns det tunga moment där det behövs en starkare maskin, säger Dan Lämkull, som arbetar med strategi och innovation i beredningsorganisationen på Volvo Cars, i ett pressmeddelande.

Volvo Cars använder cobotar från Universal Robots i batterifabriken och i förstationer, såsom vid limning av innertak och vid ytbehandling.

– Kollaborativ automation är en implementerad teknik i många företag, men hos oss är det ganska nytt. Och så är det hos många andra stora företag också. Mindre företag är ofta mer flexibla och snabbfotade i sin utveckling av tillverkningen och flödena. Vi har vaknat lite sent, men vi är igång, säger Dan Lämkull.

Cobotar är enligt Dan Lämkull, särskilt användbara inom logistik, plock och vid förmonteringsstationer.

Att skruva fast paneler på dörrar, ett arbete som sliter mycket på operatörernas handleder, är en sådan uppgift.

– Det är både ett tråkigt och ett ergonomiskt ansträngande jobb. Eftersom arbetet görs på en egen dörrlinje, och inte vid monteringsbanan som rör sig 6 meter per minut, så skulle det kunna utföras av en cobot. En annan möjlig uppgift är binpicking. Det görs i dag av kolleger som hela dagen står och sorterar små detaljer, vilket en cobot med ett visionsystem skulle kunna göra. Varje del kanske bara väger något kilo, men det repetitiva momentet resulterar i att medarbetare lyfter flera tiotals ton på en vecka, säger Dan Lämkull.

Volvo Cars har arbetat med Universal Robots för att utveckla användandet av cobotar och se var den kollaborativa automationen bäst kan nyttjas.

– Vi är igång med flera olika projekt, främst inom skruvdragning och hur vi kan underlätta med det. Ett annat spår är plasmabehandling. Vilket område vi än tittar på är en viktig del att cobotarna gör det möjligt att befria medarbetarna från repetitiva, tråkiga och farliga uppgifter. På så sätt får medarbetare möjlighet att göra mer värdeskapande och oftast roligare uppgifter, säger Ola Mellström, Universal Robots försäljningschef i Sverige.

Cobotar, så kan de användas

Universal Robots Chief Commercial Officer, Stacey Moser, delar med sig av fem anledningar till att stora företag väljer cobot-teknik:

  1. Cobotar kompletterar traditionella industrirobotar, som är en viktig del av produktionen för många större företag.
  2. Bristen på kvalificerad arbetskraft. Nya studier visar att stora företag står inför de största utmaningarna när det gäller att rekrytera och behålla medarbetare. Cobotar kan befria anställda från repetitiva och fysiskt krävande arbetsuppgifter och ge plats för med utvecklande uppgifter.
  3. Förenkling, modularitet och ökad flexibilitet. Cobotar är utformade för att ha ett lättanvänt gränssnitt. De kan också enkelt flyttas runt, vilket ger en flexibilitet.
  4. AI skapar nya möjligheter. Under de senaste åren har maskininlärning och AI inneburit ett skifte inom industriell automation. Kombinationen av cobotar och AI löser utmanande uppgifter som man tidigare trodde var omöjliga.
  5. De har samma fördelar som för mindre företag. Cobotar kan hjälpa även stora företagen att förbättra produktivitet och kvalitet, minska tidsspill och i vissa fall till och med köra dygnet runt-produktion.

Källa: Universal Robots

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094