23948sdkhjf

Ekonomen om svenska stålindustrin: ”Ingen exceptionell uppgång framåt"

Sedan 2022 har den svenska ekonomiska utvecklingen dämpats till följd av bland annat höga räntor, hög inflation och fallande tillgångspriser. Den globala tillväxten förväntas också påverka exporten negativt 2024, visar den nya konjunktursrapporten från Industriekonomerna. Vi pratar med Teknikföretagens ekonom Bengt Lindqvist om hur stålindustrin stått sig.

Sveriges industri har minskat sina produktionsvolymer med två procent i år. Vi ber Bengt Lindqvist att titta närmare på stålindustrin.

– Generellt har det varit trögt om man tittar från användningssidan. Det har däremot gått ganska bra för maskin- och fordonsindustrin i Sverige, men svagare för metallvaror. Det har återspeglats i stålindustrin som levererar till Sverige. 

Han menar dock att det skulle kunna vara värre, men att så inte är fallet.

– Det mesta av stålet i Sverige lämnar landet och där märker vi att orderingången vände ner redan i slutet av 2022 då mycket exporteras till EU. Men efterfrågan hemma har varit relativt bra, för att Sverige maskin- och fordonsindustri har gått bra. 

Han tillägger:

– De som ligger tidigare i förädlingskedjan i Sverige, det vill säga de som fräser, svarvar, borrar och pressar, där har vi märkt en succesivt minskad volymtillväxt under 2023. Men det har varit lite blandat.

Lindqvist sammanfattar det för oss. 

– Sverige, maskin- och fordon har gått bra. Priserna har ju ramlat ner, men ser man det i kronor och ören har det inte varit lika mycket nedgång som i volymerna för metallvarorna. För hela Sveriges stålindustri har orderingången visat lite minus under året på grund av en svagare efterfrågan i övriga EU.

Och vad händer framåt? Lindqvist menar att de inte räknar med någon exceptionell uppgång.

– Inflationstakten i allmänhet, både för industrin och samhället i stort, måste komma ner till den gamla goda tiden och räntan måste också komma ner. Innan dess räknar vi inte med något exceptionellt uppsving.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079