23948sdkhjf

Minskad orderingång för industrin

Under oktober månad minskade industrins orderingång med 4,8 procent jämfört med september i år.

Siffrorna, från SCB, visar på en negativ utveckling på både hemma- och exportmarknaden. I oktober minskade hemmamarknaden med 8 procent, och exportmarknaden med 3,4 procent, jämfört med september. Båda räknade i säsongsrensade* tal.

På årsbasis minskade den totala orderingången med 0,4 procent, jämfört med samma period förra året, i kalenderkorrigerade** tal. Orderingången från kund i Sverige visar också ett tapp med 4,4 procent. Kund i utlandet ökade däremot med 3,1 procent.

Den totala orderingången, från januari till oktober, har varit 1,6 procent lägre än motsvarande period 2022, i kalenderkorrigerade tal.

*Data där variationer normala för säsongen har rensats bort och som därefter utjämnats för att minska slumpfel och kortsiktiga variationer.

**Kalenderkorrigering tar hänsyn till kalendereffekter som uppstår till följd av hur många helgdagar som infaller under en viss period. Samma månad under olika år har ofta olika antal helgdagar. Kalendereffekter uppkommer exempelvis till följd av under vilken månad påsken infaller eller av när under veckans dagar julen infaller. En statistiskt utförd kalenderkorrigering avser att få jämförbara data mellan perioder.

SCB

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062