23948sdkhjf

Ny svetsutrustning: ”Det finns utmaningar som forskarna ska arbeta vidare med

Nu har en ny pulverbågsvets och robotcell invigts på Produktionstekniskt centrum, vilket möjliggör för företag och forskare på Högskolan Väst att utveckla nya metoder för att reparera stora metallkomponenter.

Om slitna stålkomponenter, som bland annat används i turbiner, rotorer och generatorer, kan repareras och återbrukas vinner man både tid och en ökad livslängd.

– Med vår nya svetsutrustning från ESAB kan vi utveckla reparationsmetoder för storskaligt återbruk av stora stålkomponenter. Våra produktionstekniska forskare medverkar i Vinnovas nya projekt RE-PAIR som startade i höst och drivs av Swerim, säger Joel Andersson som leder projektet på Högskolan Väst.

Tillsammans med Swerim ska forskarna utveckla en metod där additiv tillverkning med pulverbågsvetsning kan användas för att reparera komponenter. Detta kan bland annat göras genom att addera nya lager stål där komponenten är skadad.

Joel Andersson menar att tekniken är betydligt snabbare än annan additiv tillverkning och att den passar bra för att reparera stora och komplexa komponenter. Men än är de inte helt i hamn...

– Det finns utmaningar som forskarna ska arbeta vidare med för att tekniken ska bli applicerbar.

Idag används tekniken pulverbågsvetsning inte i så stor utsträckning, men kan få ett uppsving i takt med att industrin strävar efter att nå hållbarhetsmålen.

– Det finns mycket att vinna på att utveckla tekniker för reparationer och återbruk, säger Thomas Stenberg, forskare på Swerim. Om man till exempel slipper kassera slitna turbinblad och ersätta med nyproducerade sparar man både ställtid och material. Det kan ta ett halvår innan ett nytt turbinblad är tillverkat.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109