23948sdkhjf

Automation är i fokus när legoleverantören investerar

I Press Kogyos svenska fabrik i Oskarshamn står 10 stycken fullautomatiserade lasrar. För att kunna öka både automation och kapacitet har företaget investerat i ytterligare en fiberlaser, en maskin som är hela fyra meter lång.

På Press Kogyo i Oskarshamn arbetar cirkar 150 stycken anställda. Verksamhetens fokus ligger på att vara en legoleverantör av plåtdetaljer. Högst upp på kundlistan står fordonsindustrin. Företaget är en del av den japanska koncernen Press Kogyo. Koncernen har fabriker runt om i världen, från Japan till USA.

I fabriken i Oskarshamn körs det både treskift och helgskift. Lasrarna går helt klart på högvarv.

I fabriken finns tre fullautomatiserade kombimaskiner, en 3d-lasercell och flera automatiserade bäddlasrar där de senaste två är med fiberteknik. Den senaste av dem, TruLaser 3040 fiber, är en fyra meter lång maskin utrustad med 10 kW laser.

– TruLaser 3040 fiber är ytterligare en stabil maskin med pålitlig process som håller vad den lovar och gör att vi kan göra detsamma, säger Erik Karlsson, platschef på Press Kogyo i Oskarshamn.

Han tillägger:

– Den har även möjliggjort nya processteg samt att vi har kunnat ta bort processteg såsom slipning och blästring. Vi skär också mycket närmare produkten nu och nyttjar därmed materialet mycket bättre, det är oerhört viktigt när man skär mer än 100 ton per dag. Så är den oerhört snabb och har ett fantastiskt skärsnitt.

När fabriken i Oskarshamn investerar så är det en sak som är i fokus och det är automation. Därför valde man bland annat till smarta optioner till sin nya fiberlaser, såsom automatisk dysväxlare och High Speed Eco.

På fabriken arbetas det med plåttjocklekar inom spannet 1-25 millimeter där 4-8 millimeter är den vanligaste tjockleken. Företagets mål är att kunna producera tekniska produkter med många moment. Ambitionen är även att kunden ska vara med tidigt i tillverkningsprocessen. En vanligt förekommande kedja är från 2d-laserskärning, formning, stansning till svetsning eller från 2d- till 3d-laserskärning via pressning.

Platschefen förklarar:

– Man tar inga chansningar när man kommer till oss, utan vet att man får den hjälp man behöver.

Han tillägger: 

– Produktutveckling, konstruktion, kvalitet och leveransprecision är nyckelord och man ligger i framkant inom många områden.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11