23948sdkhjf

Ekonomen om metallvaruindustrins påverkan på den minskade orderingången

Nyligen släpptes Teknikföretagens konjunkturbarometer. Vi kontaktar Bengt Lindqvist, ekonom på Teknikföretagen, för att höra mer om metallvaruindustrin. 

Tidigare publicerade Verkstäderna konjunkturbarometern för det fjärde kvartalet. Där framgick bland annat att en av de industrier som påverkat den minskad orderingången mest är metallvaruindustrin.

Bengt Lindqvist berättar mer.

– Sverige metallvaruindustri består till ungefär 2/3 av underleverantörer till olika delbranscher. De levererar främst till maskinindustri, transportmedel och till byggsektorn. Dessa tre branscher visar nu en lägre affärsaktivitet med minskad orderingång och krympande orderstockar. Detta har spridit sig vidare i leverantörskedjan och därmed också påverkat Sveriges metallvaruindustri.

Han säger att vi nu går igenom en period med högre räntor än tidigare och därmed också lägre eller till och med minskad tillväxt än tidigare.

– Ett uppsving i affärsaktiviteten kommer inte infinna sig förrän inflationstakten viker av ytterligare och räntorna därmed kan reduceras, avslutar Lindqvist.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141