23948sdkhjf

Northvolt tar in Europas största gröna lån – 50 miljarder till expansion

Europas största gröna lån – så kan den enorma finansieringen om cirka 50 miljarder kronor som Northvolt tar in beskrivas.

Northvolt har säkrat cirka 52 miljarder kronor som ska gå till utbyggnaden av fabriken i Skellefteå och återvinningsanläggningen Revolt Ett intill. Finansiärerna är en grupp av 23 banker.. 

Miljardlånet kommer att gå till katodproduktion och celltillverkning vid fabriken i Skellefteå. Denna fabrik kommer nu att byggas ut. 

En del kommer även gå till återvinningsanläggningen Revolt ett, som nästan har nått slutet av sin driftsättning och återvinner sina första material. I anläggningen återvinns metaller av batterikvalitet. Koldioxidavtrycket är 70 procent mindre än utvunna råvaror. 

Lånet som Northvolt har säkrat är 52 miljarder kronor. Finansiärerna är en grupp av 23 banker.

Northvolts vd beskriver jättelånet som en milstolpe för den europeiska energiomställningen.

– Det kommer att göra det möjligt för oss att realisera Northvolt Etts fulla potential och visar att cirkulära, hållbara affärsmetoder är grundläggande för framgång i dagens bransch, säger Peter Carlsson, vd och medgrundare för Northvolt, i en kommentar.

Northvolts anläggningar

Northvolt Ett - Skellefteå, Sverige 

Northvolt Dwa - Gdansk, Polen

 Northvolt Drei - Heide, Tyskland), 

Northvolt–Volvo Cars joint venture gigafactory 'NOVO' - Göteborg, Sverige

 Northvolt Fem - Borlänge, Sverige, 

Northvolt Cuberg - San Leandro, USA 

Den nyligen tillkännagivna Northvolt Six - Montreal, Kanada

Källa: Northvolt

Ännu en som är mycket nöjd över finansiering är Emma Nehrenheim, Chief Environmental Officer på Northvolt. I en kommentar säger hon: 

–Jag är stolt över att se hur vår ambition att massproducera världens grönaste batteri lockar finansiella partners i toppskiktet, eftersom globalt kapital vill investera i elektrifiering och begränsning av klimatförändringar. 

Hon tillägger:

– Det har blivit uppenbart att skapandet av en ny branschstandard inte bara attraherar världsledande talanger, utan också stora finansiella institutioner som strävar efter att anpassa sin strategi till långsiktiga makrotrender.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047