23948sdkhjf

Center för hållbar gjutning etableras: ”Satsningen avgörande för svensk tillverkningsindustri”

Forskningsinstitutet Rise har tillsammans med Volvo Cars, Volvokoncernen och Scania undertecknat en avsiktsförklaring gällande upprättandet av ett nationellt center för hållbar gjutning för nya hållbara material, tekniker och processer i tillverkningsindustrin.

Det som föranleder satsningen är den utveckling som sker inom pressgjutning, så kallad Megacasting, som kan ge påtagliga fördelar vid till exempel fordonstillverkning, skriver Rise i ett pressmeddelande.

En förstudie för att undersöka möjligheter och förutsättningar för en etablering av ett nationellt center för hållbar gjutning i Jönköping, inleddes under 2023.

- Denna satsning är avgörande för att svensk tillverkningsindustri ska behålla sin tätposition i världen. Att näringsliv och akademi sluter upp tillsammans med forskningsinstitutet Rise visar på vikten för svenska företags konkurrenskraft och för utvecklingen mot en mer hållbar industri, säger Malin Frenning, vd för Rise.

Initialt ska fokus för centret vara pressgjutning av lättmetaller.

- Centret för hållbar gjutning kommer att bli viktigt för att skapa hållbara lösningar och även nya teknologier för både Volvokoncernen och våra underleverantörer, säger Erik Grönlund, chef för affärsområdet Manufacturing Solutions inom Volvo lastvagnar.

Centret ska även vara en del i att stärka branschens långsiktiga kompetensförsörjning genom utveckling av olika utbildningsinsatser; från grundutbildning till fortbildning och högre teknisk utbildning.

Det ska också genom långt driven digitalisering knyta ihop resurser, både inom centret och med andra test- och demonstrationsanläggningar, för att kunna tillgängliggöra dessa såväl fysiskt som på distans.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079