23948sdkhjf

Ett danskt halvledarföretag överväger att bygga en miljardfabrik utomlands

Topsil är bland världens tre största producenter inom området, men för att förbli konkurrenskraftiga måste de utöka produktionen.

Frederikssundsföretaget Topsil tillverkar kiselwafers i stor skala och de tänker bygga en ny fabrik för upp till en miljard kronor. Men de strikta danska reglerna för statligt stöd kan innebära att det vietnamesiskt ägda danska företaget kan hamna i att bygga fabriken i ett annat land med förmånligare stödalternativ.

Det skriver Børsen .

Faktum är att Topsil snart kommer att ha ont om kapacitet för att hänga med efterfrågan och därför är en ny fabrik nödvändig, säger vd Hans Peder Mikkelsen till Børsen. Nyligen har regeringen med näringsminister Morten Bødskov (S) i spetsen avsatt 1 miljard kronor till statligt stöd, men det kommer bara power-to-x och vindkraftsföretag till godo.

Enligt Hans Peder Mikkelsen lämnar detta ett företag som Topsil kvar på plattformen, varför man ser sig om efter alternativa lägen för en ny fabrik. Det kan bland annat vara i USA som har avsatt 265 miljarder danska kronor för bedrivande av chipproduktion i landet.

– Med de förutsättningar man har i till exempel USA eller Italien skulle vi lika gärna kunna sätta upp vår nästa fabrik där, säger Hans Peder Mikkelsen och syftar på att moderbolaget Globalwafers redan har produktion över hela världen, varför det skulle inte vara av stor betydelse, om den nya Topsil-fabriken placerades någon annanstans än i Frederikssund.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095