23948sdkhjf

On demand-tillverkning ska säkra industrins reservdelar

Nu går startskottet för det långsiktiga arbete som ska säkra industrins tillgång till kritiska reservdelar och komponenter. Det är 17 organisationer från Dalarna, Värmland och Gävleborg som deltar i satsningen där Vinnova, regionerna och industrin går in med 50 miljoner kronor.

Investeringen på 50 miljoner kronor går till att anpassa tillverkningsindustrin utifrån omställningsbehov och negativa förändringar i omvärlden. Syftet är att bidra till en resilient och konkurrenskraftig industri där störningar i leverantörskedjan ska minskas.

– Vi ser allt större behov av att anpassa tillverkningsindustrin utifrån omställningsbehov och negativa förändringar i vår omvärld. Samtidigt ska vi bibehålla och säkerställa kontinuitet och konkurrenskraft i svensk processindustri. Initiativet ska hjälpa företagen att bli mer motståndskraftiga mot yttre störningar och samtidigt skapa nya affärer för lokala leverantörer säger Nicklas Tarantino, som är ansvarig för satsningen på Sustainable Steel Region, i ett pressmeddelande.

När händelser i omvärlden påverkar de globala leveranskedjorna har det stor inverkan på Sveriges viktiga basindustri, som är helt beroende av reservdelar.

Därför pågår ett samarbete för att stärka industrins konkurrenskraft med utgångspunkt i Dalarna, Gävleborg och Värmland.

Nu man det ett steg längre. Detta genom en satsning som ska skalas upp nationellt och internationellt. Först ska en testarena skapas där lokala företag och leveranskedjor kan utvecklas i verklig miljö. Målet är att reservdelar ska kunna produceras on demand och med mindre klimatpåverkan.

Dessutom ska mer tillförlitliga lösningar med 3D-printing utforskas, där digitala filer i stället för fysiska komponenter skickas. På så sätt hoppas man på fler lokala affärer och mindre kostnader och störningsrisker.

Arbetet har en långsiktig vision på 10 år, men börjar som ett fyraårigt program där de 50 miljoner kronorna investeras.

– Om vi ska kunna tillgodose industrins behov av säkra och snabba reservdelar och komponenter krävs att vi gemensamt utvecklar leverantörssystem och nya tillverkningsmetoder i verkstadsindustrin. Förutsättningar som teknik och kompetens finns redan, men det behövs ett strukturerat system för att etablera on-demand-tillverkning i större skala, säger Stefan Jansson på Sustainable Steel Region, som leder det operativa arbetet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.127