23948sdkhjf

Svenskt universitet bakom nytt sätt att skapa ledande bläck

Forskare vid Linköpings universitet har utvecklat ett ledande miljövänligt bläck, för användning i organisk elektronik. Produkter som kan komma i fråga för det ledande bläcket är solceller, implantat som konstgjorda nervceller och mjuka sensorer.

Organisk elektronik kan i vissa fall fungera som ersättare och komplement till traditionell kiselbaserad elektronik. Tack vare enkel tillverkning, hög flexibilitet och låg vikt kombinerat med de elektriska egenskaperna vanligtvis förknippade med traditionella halvledare.

Metoden som forskarna utvecklat för att skapa konjugerande polymerer i ett ledande bläck med hjälp av miljövänliga lösningsmedel i vatten, uppges vara mer hållbar, men ledningsförmågan hos det nya bläcket sägs även vara väldigt hög.

– Med metoden, som kallas ground-state electron transfer, kommer vi inte bara runt problematiken med användandet av farliga kemikalier, vi kan också uppvisa förbättringar i materialets egenskaper, säger Simone Fabiano, biträdande professor vid Laboratoriet för organisk elektronik.

Forskarna har testat det ledande bläcket som transportlager i en organisk solcell. De kunde då se att både stabilitet och effektivitet blev högre än med traditionella material. De har också testat bläcket för att skapa elektrokemiska transistorer, och konstgjorda nervceller som uppvisat egenskaper som liknar biologiska nervceller.

Forskningen finansierades av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, Wallenberg Initiative Materials Science for Sustainability (WISE), Wallenberg Wood Science Centre, Vetenskapsrådet, Olle Engkvists Stiftelse, Vinnova, Europeiska kommissionen samt via den svenska regeringens strategiska satsning på nya funktionella material, AFM, vid Linköpings universitet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.63