23948sdkhjf

Den nye ingenjören ska hantera AI, storskalig data och omställning

Hösten 2024 startar Linköpings universitet en ny civilingenjörsutbildning i Norrköping. Målet är att ingenjören som lämnar utbildningen ska kunna hantera AI och storskalig data för att driva social, ekonomisk eller miljömässig omställning inom företag och offentlig sektor.

– En ingenjör är ju en problemlösare och här utbildar vi problemlösare med fokus mot hållbarhetsrelaterade problem. Det unika är hur man kan använda storskaliga data för att lösa de problemen med hjälp av AI och maskininlärning. Det är vi först med i Sverige, säger Anna Fredriksson, professor i bygglogistik vid Linköpings universitet och medlem i programgruppen som utvecklat den nya utbildningen.

I programmet kommer studenter få arbeta med databehandling och analys. Utöver det kommer komplexa frågor hanteras med hjälp av maskininlärning, AI och matematiska beräkningar. Det som också särskiljer programmet från andra, är att varje termin kommer det genomföras en utmaningsdriver projektkurs. I projektkurserna får studenterna sätta tänderna i riktiga och komplexa problem. Ofta är problemen formulerade av samverkande företag.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078