23948sdkhjf

Legotillverkaren: ”Tillverkningen kommer tillbaka till Europa”

Hartwich Mekaniska beskriver sig själva som en renodlad legotillverkare av svarvade och frästa detaljer. Produktionsteknikern Mikael Hartwich berättar för oss om verksamheten och höjer ett finger mot skyn för att känna av hur trenderna inom industrin blåser just nu.

Hartwich inleder samtalet med att säga att de är renodlade legotillverkare som tillverkar både smått och stort, framför allt komponenter till olika delar av tunga fordonsindustrin.

– Till dessa levererar vi till största delen axlar, hydraulikkomponenter och tillhörande monteringsartiklar som behöver vara specialtillverkade.

Förutom den tunga fordonsbranschen tillverkar Hartwich Mekaniska komponenter till bland annat automation och robotar, el- och energisektorn och VVS och bygg.

Jag ber honom blicka tillbaka på året som gått och även analysera dagens läge. Hur har det sett ut i branschen och går det att skönja några trender? När han, med 2023 i ryggen, tittar tillbaka ser han att mer jobb kommer tillbaka från Asien. Något som beror på flera saker, menar han.

– Flera delar av värdekedjorna hamnade i kläm under pandemin och efter pandemin så har vi nu ett olyckligt läge i Ukraina som har rubbat det ytterligare. USA kräver också att produkter som importeras enbart får bestå till en viss del av kinesiska komponenter, annars beläggs de med strafftullar.

Hartwich berättar också att de ser att en del enkla detaljer kommer tillbaka, men under stor prispress. Detta på gund av att inköparna är vana vid priser som i dagsläget är svåra att matcha.

– De verksamheterna som har varit duktiga på att matcha deras behov har troligen utvecklats i en annan riktning eller gått under i konkurrensen mot låglöneländer.

Sammanfattningsvis hade vi mycket att göra. Mikael Hartwich.

Vidare menar han att de svårare jobben, kräver större kompetens. Något han tror har att göra med att en stor del kunniga operatörer och tekniker går i pension. 

Men om han ska rikta fokus inåt, mot sin egen verksamhet, var 2023 ett bra år. 

– Det var troligtvis ett bra år för hela tillverkningsindustrin i sin helhet. Visst var det ryckigt med beställningar, förfrågningar och kostnader för insatsvaror, men sammanfattningsvis hade vi mycket att göra.

Såhär i efterhand beskriver han det som ett stabilt och framgångsrikt år. Och framåt då?

– Med rådande läge i ekonomin i sin helhet och ränteläge så tror vi nog på en sättning 2024, även om vi inte märkt av det i någon större utsträckning ännu. Vi tror dock på branschen i sin helhet. Vi på Hartwich Mekaniska satsar framåt och trenderna pekar på att mer tillverkning kommer tillbaka till Europa, avslutar han.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.156