23948sdkhjf

Gamla Bettan levererar efter många år: ”Hon är säker”

Hos maskinkomponentstillverkaren Koy Coating står ABB-roboten IRB 60 från 1985. Idag, 39 år senare, gör hon fortfarande sitt jobb lika bra.

Roboten är riktig veteran i företagets produktion. Dagligen sköter den snart 40 år gamla roboten termisk sprutning. 

– Det kommer kunder hit och är begeistrade över att roboten fortfarande rör på sig. Hon är säker, gamla Bettan, säger Patrik Fredriksson, arbetande förman på Koy Coating, i en kommentar.

Och Bettan hanterar plasmasprutan utan problem. Roboten applicerar beläggningar på olika detaljer, vilket förbättrar detaljernas olika egenskaper, exempelvis korrosionsbeständigheten, slitstyrkan och den yttre estetiken.

Om IRB 60

Den industriella roboten IRB 60 lanserades år 1975 som en kraftfullare uppföljare till den första helelektriska roboten, IRB 6, som ABB (dåvarande ASEA) lanserade år 1974. Förkortningen IRB står för "Industrial Robot", och siffran 60 indikerar att roboten har kapacitet att lyfta upp till 60 kilo.

Källa: ABB

För Koy Coating föll det sig naturligt att introducera robotteknologi, detta då de fick en stor order där de skulle spruta ett stort antal rör. Böjarna var både många och svåra att belägga – helt klart ett arbete för en robot.

Emil Carlgren, vd för Koy Coating, säger i en kommentar:

– Denna robot är inte bara ett teknologiskt underverk utan också en tids-kapsel. Den använder fortfarande originalmjukvara från disketter och har överlevt teknologins revolutioner genom tiderna. 

Roboten ska arbeta i ungefär ett år till sedan. Därefter är det dags för pension och en ny sprutanläggning och en toppmodern cell tar över.

Läs mer om: ABB
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.849