23948sdkhjf

Därför kan aluminium ha en betydande roll i framtidens batterier

Kan aluminiumbaserade batterier vara nästa stora revolution? Potentialen finns, menar forskare vid Mittuniversitetet.

På Mittuniversitet pågår just nu ett treårigt forskningsprogram som studerar dubbeljonbatterier av aluminium och grafit.

– Projektet är ett viktigt steg mot marknaden för långtidshållbara batterier. Vi undersöker aluminiumlegeringar, anod och elektrolyt för att skapa djupare förståelse och utveckla nya angreppssätt. Målet är att utveckla dubbeljonbatterier av aluminium och grafit som presterar ännu bättre. Genom att bidra till en mer hållbar energilagringsteknik gör vi nytta för hela samhället, säger Ghadir Razaz, projektledare och forskare vid forskningscentret FSCN, i en kommentar.

Att forska på just aluminium som ett alternativ är intressant på flera plan. Dels är det ett vanligt förekommande grundämne i jorden och aluminium är betydligt billigare och mer tillgängligt än andra typer av material.

Tidigare har forskning kring aluminiumbaserade batterier mest inriktat sig på katodmaterial. Något man nu vill se ändring på.

– Vi vet att det finns en del utmaningar som att aluminiumanoden kan ha problem med oxidskikt och korrosion, vilket påverkar batteriets prestanda. Vi har nyligen visat att kontrollerad korrosion av en anod av aluminiumlegering kan förbättra batteriets prestanda. Nu vill vi gå vidare med att utveckla grafitiska dubbeljonbatterier i aluminium och vi lägger särskilt fokus på anod- och elektrolytbatterier av aluminiumlegering, säger Ghadir Razaz.

I detta projekt samarbetar forskarna vid Mittuniversitet även med Uppsala universitet och Montanuniversität i Österrike.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.116