Många utmaningar att lösa – så gör SSAB
Omställningen och övergången till fossilfri ståltillverkning påverkar många områden: smält- och valsningsprocessen, sidoströmmarna och produktionen och användningen av elektrisk energi.
Inom projektet vill man bland annat besvara frågor om detaljerna i en produktionsprocess av mini-mill-typ.
– Även om tillverkningsprocesserna för fossilfritt stål är välkända på principiell nivå finns det fortfarande många utmaningar som måste lösas innan början av 2030-talet. FFS-projektet, som avslutades i slutet av 2023, var framgångsrikt och gav mycket ny kunskap om tillverkningstekniker för fossilfritt stål, energifrågor och hållbarhet. Projektet planerades ursprungligen som en 2+2-årig projekthelhet, och nu har vi startat den andra fasen med ett nytt konsortium, säger projektansvarige Jarmo Lilja, chef för processutveckling på SSAB, i en kommentar.
Fokusområdena för forskningen är tunngjutnings- och direktvalsningsteknik, elektrisk smältning av återvunnet stålskrot och vätgasreducerad järnsvamp i ljusbågsugnar samt återvinning och nyttjande av sekundära material. Detta med tanke på den planerade nya mini-mill-baserade produktionen hos SSAB i Brahestad.
– Det nya projektet gör det möjligt att fördjupa sig i undersökningen av de kritiska tillverkningsstegen för vätebaserat stål med hjälp av våra egna unika testanläggningar tillsammans med internationella toppforskare i Tyskland, Österrike, Sverige och Kanada, säger Timo Fabritius, professor i processmetallurgi vid Uleåborgs universitet.
Projektet är av stor vikt för att stärka stålindustrins konkurrenskraft och minska koldioxidutsläppen.
FFS2:
FFS2-konsortiet består av tio företag och tre forskningsinstitut. Forskningsinstituten är Uleåborgs universitet, VTT och Åbo Akademi. Projektet finansieras av Business Finland och koordineras av miljökonsultföretaget Macon Oy.
SSAB