23948sdkhjf

Dansk direktör kämpar för att hålla maskinfabriken igång i Ukraina

Dansken Jakob Hansen är chef för lmaskintillverkaren Thyregods fabrik nära den polska gränsen i västra Ukraina. Han har varit i landet i fem år nu, men de senaste två åren har till sin natur varit omvälvningar efter att ryssarna invaderade landet. Detta är skrivet av Avisen Danmark .

Att driva en maskinfabrik gör att det är många män anställda – män som också är eftertraktade som soldater vid fronten i östra Ukraina. Jakob Hansen har till och med upplevt den ukrainska militären stå vid fabriksdörren och kräva inträde för att rekrytera nya soldater. Men han vägrade.

– Det finns anställda som skulle vilja anmäla sig till krig. Men de flesta vill helst inte. Men jag orkar inte heller tappa 30 anställda på en gång. I verkligheten är det att stänga fabriken, och det ligger inte heller i Ukrainas intresse. Det måste tjänas in pengar och betalas skatt för att finansiera kriget, sjukhus och betala pensioner. Vi lever hela tiden med en rädsla för att militären ska ta vårt folk. Men visst är vi i krig, och därför behöver de folk. Men de skulle kanske också kunna ta några av alla de som har flytt från östra Ukraina och sitter och dricker kaffe på kaféerna inne i Lviv, säger Jakob Hansen till Avisen Danmark.

Han försöker säkra vissa nyckelpersoner. Han har bland annat en ung fabrikschef som han har börjat studera till doktorand. För högutbildade och högavlönade personer befriar regeln dem från militärtjänst.

Dessutom funderar Jakob Hansen på att ingå samarbete med en tillverkare från Charkiv vars fabrik har bombats. Han producerade för den militära industrin och om Jakob Hansens fabrik kan bli en leverantör till den industrin kommer hans anställda att vara bättre skyddade.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.773