23948sdkhjf

Supermaterialet för både svets och 3D-print

Enligt Högskolan Västs senaste forskning är duplext rostfritt stål särskilt lämpligt för både lasersvetsning och additiv tillverkning. Amir Baghdadchi tar materialet till nya höjder.

I Amir Baghdadchis doktorsavhandling diskuteras det hur kan branscher kan skifta från konventionella produktionsmetoder till en mer hållbar tillverkningsteknik.

Just 3D-printing, eller additiv tillverkning, är viktigt för framtidens industriella produktion. Detta med grund i att hållbarhetskraven ökar. Därför krävs det att tekniken utvecklas och anpassas till materialet.

Amir Baghdadchis forskning ägnas åt att utveckla kunskap kring hur duplexa rostfria stål kan användas på allra bästa sätt både för lasersvetsning och additiv tillverkning.

– Duplexa rostfria stål används inom en mängd olika tillämpningar tack vare deras höga korrosionsbeständighet och mekaniska egenskaper. Men för att produktion och sammanfogning i materialet ska bli effektiv och nå önskat resultat krävs att man har exakt kontroll över processer och djupgående förståelse om sambanden mellan kemisk sammansättning, termiska cykler, resulterande mikrostrukturer och egenskaper, förklarar Amir i ett pressmeddelande.

Under hans första år som doktorand lades fokus på lasersvetsning av duplexa rostfria stål. Han experimenterade bland annat med skyddsgaser och uppvärmningstekniker med laser och identifierade flera sätt att förbättra svetsfogarna.

Amir Baghdadchis har även utvecklat en ny metod. Med hjälp av elektrondiffraktion blir det möjligt att analysera fasfraktioner i materialet. 

Nu har doktoranden tillsammans med andra forskare tagit fram en systematisk fyrstegs-metodik. Därefter har additiv tillverkning använts för att ta fram en komponent i duplext rostfritt stål.

– Utvecklingen av EBSD-metodiken är ett av de mest intressanta resultaten i min forskning. Metodiken ger ett robust ramverk för att analysera fasfraktioner i additivt tillverkade och svetsade komponenter. Det möjliggör ytterligare framsteg inom materialvetenskap och tillverkningsteknik, säger Amir Baghdadchi och fortsätter:

– Dessutom kan den systematiska fyrstegs-metodiken bidra till att man enklare och mer kostnadseffektivt kan utveckla skalbara tillverkningsmetoder för produktion av metallkomponenter med bättre mekaniska egenskaper och korrosionsbeständighet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078