23948sdkhjf

Putin och Xi Jinping överens om fördjupat samarbete – fokus på industri

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping har kommit överens om att länderna ska samarbeta mer och har tecknat ett nytt avtal.

Rysslands president Vladimir Putin och Kinas president Xi Jinping har kommit överens om att länderna ska samarbeta mer och har tecknat ett nytt avtal.

Avtalet slöts under Putins besök i Peking, som är hans första utlandsbesök sedan han valdes om som president. Enligt SVT väntas de båda teckna fler avtal om fördjupat samarbete under besöket. Det väntas handla om både ekonomiska avtal och framtiden för kriget i Ukraina.

Xi Jinping uppgav att relationerna mellan länderna "blivit starkare med tiden, stått emot internationella stormar och moln, och skapat en modell för ömsesidig respekt, uppriktighet, harmoni och ömsesidig nytta".

Enligt den ryska nyhetsbyrån Tass uppgav Putin att Kina är Rysslands främsta partner inom handel och ekonomi och pekade ut energi, industri och jordbruk som prioriterade områden för fördjupat samarbete.

– Vi kommer att försöka etablera ett närmare samarbete inom industri och högteknologi, yttre rymden och fredliga atomer, artificiell intelligens, förnybar energi och andra innovativa sektorer, sa Putin.

Handeln länderna emellan har ökat kraftigt efter att Ryssland invaderade Ukraina i februari 2022 och möttes av sanktioner från omvärlden. Ryssland är nu Kinas största exportland för bensinbilar, vars efterfrågan i Kina nu snabbt falnar på grund av övergången mot elfordon.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.456