23948sdkhjf

Volvo och Daimler Trucks bildar samriskbolag

Fordonsjättarna Daimler Trucks och Volvokoncernen vill stärka den digitala transformationen. Nu avser bolagen att bilda ett samriskbolag. 

AB Volvo och Daimler Trucks avser att bilda ett samriskbolag som bland annat kommer att utveckla en mjukvarudefinierad plattform för tunga lastbilar. Det framgår av ett pressmeddelande. 

Volvo skriver att ambitionen är bolaget ska bli en ”ledande utvecklare av standardiserad hårdvara och mjukvara” och planen är att det nya bolagets huvudkontor ska ligga i Göteborg. 

– Volvokoncernen och Daimler Truck är två fantastiska bolag var för sig. Nu kraftsamlar vi tillsammans och ökar takten för att nå de kundfördelar som en mjukvarudefinierad lastbilsplattform ger. Med tanke på den snabba omvandlingen som pågår av vår bransch är det viktigt att samarbeta för att påskynda utvecklingen, öka volymerna och dela på kostnaderna, säger Martin Lundstedt, Volvos vd och koncernchef, i en kommentar och fortsätter:

– Mjukvarudefinierade tunga lastbilar innebär ett paradigmskifte i omvandlingen av vår bransch. Att göra lastbilen till en programmerbar enhet med en standardiserad hårdvara och operativsystem som i sin tur möjliggör snabba produktuppdateringar kommer att ge båda företagen möjlighet att skapa värde för respektive kunder genom att differentiera digitala tjänster och lösningar. Partnerskap är verkligen det nya ledarskapet.

Vidare skriver Volvo att ett slutgiltigt avtal väntas landa under året. 

Det två bolagen bildade för några år sedan ett samriskbolag för produktion av bränsleceller. Bygget av fabriken har dock försenats.

Europas största bränslecellsfabrik försenas

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062