23948sdkhjf

Modern tillverkning: Digitaliseringen börjar med CAM

CAM-systemet kommer att spela en alltmer centraliserad roll när det gäller digitaliseringsstrategier för tillverkningsföretag i framtiden. Anslutning av systemen genom produktionsprocessen är ett grundkrav för att CAM-system ska kunna klara denna roll.

”Alla talar om digitalisering och sakernas internet. Små till mellanstora företag med matchande verksamhet vill veta vad de ska göra för att hänga med”, sa Fredrik Josefsson, Technical Sales på Open Mind Technologies Scandinavia. 

Att skapa NC-koder från CAD-data är redan en digital process - man kan gå vidare härifrån. Nätverk är A och O. Dom omfattande digitaliseringsstrategier som stora företag tillämpar är i många fall för breda för SME. Ett CAM-system för små och medelstora företag måste ta tillvara optimeringsmetoder och möjligheter som är särskilt intressanta för denna målgrupp.

Insamling och hantering av värdefulla data

Produkter eller komponenter definieras dock inte bara av sina CAD-data, utan av all information som genereras i processkedjan för tillverkning. Det kan handla om CAM-data, NC-koder, information om tillverkningsparametrar och nödvändiga verktyg eller bearbetningstider. Det finns massor av värdefull information att hantera. CAM-systemet är inblandat i mycket av detta, så det måste tillhandahålla ett gränssnitt för alla system som hanterar tillverkningsrelevant data. Det är egentligen det enda sättet att automatiskt ladda CAD-data, mata CAM-data och NC-koder tillbaka till de datahanterande systemen. Det ledande CAM-systemet hyperMILL erbjuder integration med Hummingbird MES och olika PLM-system.

CAM-systemet kan också spela en central roll när det gäller verktyg. Numera måste det erbjudas en verktygsdatabas, eftersom användbar data som livslängd och skärdata ständigt genereras när verktyg används i ett företag. Det är viktigt att dokumentera och använda denna information. Till detta kommer mätdata för de enskilda verktygen i arbetsberedningen.

Systemet måste kunna importera data från verktygstillverkarna och skapa 3D-data från verktygen för en "detaljrik" simulering. Det ska också vara möjligt att läsa verktygsinformation från maskinen och skriva data tillbaka.

Optimering med digital tvilling

Digitalisering bör ses som en serie optimeringssteg som förenklar allt fler processer genom insamling, utvärdering och överföring av data. hyperMILL Virtual Machining Technology med digital tvilling och dubbelriktad kommunikation med maskinen erbjuder simuleringsnoggrannhet och nya funktioner som inte skulle vara möjliga utan anslutningen mellan CAM-systemet, simuleringen och den faktiska maskinen.

Programvaran kan till exempel överföra bearbetningsinformation och därmed simulera bearbetningsprocessen på ett tillförlitligt sätt. Detta fungerar även om negativa toleranser har programmerats eller om hål har utformats för att vara djupare eller utan rätt diameter. Inga förmodade kollisioner visas, eftersom dessa komponentöverträdelser är avsiktliga och programmerade.

Anslutning är ett grundläggande krav för att optimera bearbetningsprocesser. När NC-programmet genereras känner Virtual Machining till både CAM-programmeringen och, tack vare den digitala tvillingen, alla maskinspecifikationer och begränsningar. Detta gör det möjligt att anpassa rörelsesekvenserna optimalt, hitta de bästa positionerna och eliminera onödiga länkningsrörelser.

E-post: Info.Scandinavia@openmind-tech.com
Mer information finns på www.openmind-tech.com.
Vill du veta mer om CAM-systemets roll i en uppkopplad tillverkningsmiljö? Ladda ner vårt E-Paper här. 

Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125