23948sdkhjf

Trepartssamarbete: ”Lyfter den svenska forskningen kring additiv tillverkning”

Sandvik, Freemelt och Mittuniversitetet har ingått ett samarbete med målsättningen att accelerera industrialiseringen av additiv tillverkning och E-PBF-teknologin. Det rapporterar 3DP. 

Samarbetet ämnar att skynda på utvecklingen av additiv tillverkning med Electron Beam Powder Bed Fusion.

Freemelt, som tillverkar 3D-skrivare, ska bidra med kunskap kring E-PBF-teknologin. Sandviks roll i samarbetet är som pulvertillverkare. De kommer bidra med kunskap kring material och certifiera sitt volframpulver för användning i Freemelts skrivare.

Mittuniversitetet via Sports Tech Research Center investerar i en skrivare från Freemelt, en Freemelt One. Universitetet hoppas kunna bidra med resurser för att öka hastigheten av teknikutvecklingen i syftet att transformera det industriella ekosystemet.

Röster om projektet: 

– Detta samarbete lyfter fram den svenska forskningens och industrins expertis inom additiv tillverkning i syfte att behålla ledarskapet inom innovativa tillverkningsteknologier. Genom att kombinera vår expertis med Sandviks högkvalitativa pulver och Mittuniversitetets forskningskapacitet är vår ambition att driva innovation och skapa nya möjligheter inom industriella applikationer, säger Freemelts vd Daniel Gidlund i en kommentar.

– Vi är entusiastiska över att samarbeta med Freemelt och Mittuniversitetet i syfte att certifiera vårt volframpulver för additiv tillverkning. Detta samarbete stärker inte bara vår position på marknaden utan öppnar också nya möjligheter för tillväxt och innovation, säger Thomas Zimmerl, VP product management, tungsten powder products, Powder Solutions, Sandvik, till 3DP.

– Jag är glad att vårt långsiktiga samarbete med Sandvik fortsätter. Genom att addera Freemelt ONE:s unika kapacitet och partnerskapet med Freemelt till vår befintliga infrastruktur är vi väl förberedda för att möta nuvarande och framtida utmaningar för branschen avseende krävande material och tillverkningsprocesser. Detta samarbete ligger väl i linje med vår ambition att utmana gränserna för additiv tillverkning i samarbete med industrin, samt för att förse våra studenter med toppmodern infrastruktur, säger Lars-Erik Rännar, professor vid Mittuniversitetet Sports Tech Research Centre, till 3DP. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096