23948sdkhjf

Allvarliga svetsdefekter bakom dödsolyckan på Gröna Lund

En ny bärarm var felmonterad på berg- och dalbanan – den saknade en tvärplåt på insidan och hade även allvarliga svetsdefekter. Det ledde till olyckan som orsakade ett dödsfall och att flera skadades.

Nöjesparken Gröna Lund, som ägs av Parks and Resorts, kommenterar den dödsolycka som inträffade förra sommaren i berg- och dalbanan Jetline. Det framgår av ett pressmeddelande.

Statens haverikommission har nu avslutat utredningen och presenterat sin slutrapport om den olycka som skedde i Jetline den 25 juni 2023. Rapporten visar bland annat att den bärarm som brast var feltillverkad, att originalritningen som bifogades beställningen kunde misstolkas och Gröna Lund rekommenderas att vidta åtgärder för att stärka upp det organisatoriska säkerhetsarbetet. Gröna Lund ser mycket allvarligt på att olyckan kunde ske och har redan vidtagit åtgärder för att något liknande inte ska kunna hända igen.

"Vi har för avsikt att genomföra samtliga av haverikommissionens rekommendationer", skriver Gröna Lund.

– Vi har bistått haverikommissionens utredning till fullo. Det är viktigt att olyckan utreds ordentligt, både för de drabbade och deras anhöriga och för oss som jobbar på Gröna Lund. Något liknande har aldrig hänt tidigare på Gröna Lund och något liknande ska aldrig få hända igen, säger Jan Eriksson, vd på Gröna Lund.

Rapporten visar att den nya bärarm som monterades på Jetline våren 2023 var feltillverkad. Den saknade en tvärplåt på insidan och hade även allvarliga svetsdefekter. Detta ledde till att bärarmen hade för dålig hållfasthet och brast. Tillverkningsfelen satt på insidan av bärarmen och syntes inte i de efterföljande kontroller som gjordes.

I haverikommissionens rapport konstateras att arbete med bland annat service, kontroller och besiktningar har fungerat väl. Haverikommissionen riktar kritik mot Gröna Lunds beställning av bärarmen. De menar bland annat att det inte ställdes tillräckligt tydliga krav genom beställningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078