23948sdkhjf

Uppdaterad: Northvolt lägger ner storsatsning

Northvolt skrotar planerna att bygga en fabrik i Borlänge.

Det innebär att cirka 1000 arbetstillfällen försvinner och att marken i Kvarnsveden avyttras. Beskedet om satsningen kom 2022. Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka, men planerna kring anläggningen i Kvarnsveden har stått fast. Att satsningen läggs ner kom som ett chockbesked för många.

Erik Nises (S), kommunalråd, uppmanar Northvolt att låta det ta tid.

– Jag fick beskedet att man lägger ner planerna på batterikomponentstillverkning i Kvarnsveden. Peter Carlsson berättade också att styrelsen beslutat att hela sajten ska avyttras, säger han till Falu-Kuriren.

Initialt var planen att fabriken i Borlänge och dess tillverkning skulle vara i gång i slutet av 2024. Något som nu inte kommer att ske.

– Det är för tidigt att vara besviken. Företaget har fortfarande alla möjligheter att agera på det sätt som krävs för att ta ansvar för situationen, om man inte klarar att stå vid sina tidigare löften, säger kommunstyrelsens ordförande Erik Nises till Dagens Industri. 

I ett skriftligt uttalande till TT skriver Northvolt:

– Samtidigt genomförs en strategisk översyn angående Kvarnsveden, och vi har en diskussion med flertalet aktörer inklusive kommunen om sitens framtid. Den diskussionen pågår dock fortfarande, så vi kommer återkomma med fler kommentarer när ett beslut har fattats, låter uttalandet.

Erik Nises berättar att planerna att avyttra fabriken påbörjades redan under föregående år.

– Det har ju låtit stort, men det är klart att man funderade ju när man sköt på planerna, och likaså att de etablerade sig bland annat i Tyskland, USA och Kanada. Och även ett samarbete med Volvo i Göteborg. Och så har man ju hört att det inte gått så bra i hittills i Skellefteå, säger Anders Pettersson, förre ordföranden för fackförbundet pappers avdelning 50 på gamla pappersbruket.

Han hoppas att Northvolt tar ansvar för beslutet.

Artikeln kan komma att uppdateras. Verkstäderna har sökt Northvolt för en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11